Daniel Gómez-Olivé: 'Els països del Sud estan finançant les economies del Nord'

Daniel Gómez-Olivé

Cultura

Publicat el 18/jul/10 per Anna Berenguer

L'investigador de l'Observatori del Deute en la Globalització i membre associat de la Càtedra Unesco en Canvi Global Daniel Gómez-Olivé ha alertat que els països del Sud financien els del Nord amb el retorn dels crèdits adquirits fa més de 30 anys. En terme de fluxos econòmics, segons Gómez-Olivé, aquesta diferència suposa que els estats en vies de desenvolupament donen cinc vegades més del que reben durant l'any. Aquestes qüestions s'han posat sobre la taula aquest diumenge en el marc de la Universitat Internacional de la Pau (Unipau) de la mà de Gómez-Olivé, que també ha explicat que el Sud té capacitat per independitzar-se econòmicament del Nord. Mira l'entrevista a Cugat tv

El retorn avui dia de crèdits atorgats a països en vies de desenvolupament als anys 70 ha provocat que en termes econòmics els països del Sud estiguin finançant actualment les economies del Nord.

Així ho ha explicat l'investigador de l'Observatori del Deute en la Globalització, Daniel Gómez-Olivé.

Dani Gómez-Olivé

Els països del Sud estan finançant els països del Nord. Els estats en vies de desenvolupament tornen cinc vegades més del que el que reben.

Your browser doesn’t support HTML5 audio




El ponent ha denunciat que aquest fet repercuteix directament en les inversions que els governs del Sud realitzen als seus països, ja que prioritzen el pagament d'aquest deute davant les polítiques socials.

Davant aquesta situació, Gómez-Olivé s'ha mostrat optimista i ha explicat que tot i els deutes que arrosseguen aquests estats, ara compten amb mecanismes i recursos propis per a una independència financera.

Dani Gómez-Olivé

En aquest moment, els països del Sud tenen mecanismes per independitzar-se. Els models econòmics regionals serien una possible via.

Your browser doesn’t support HTML5 audio





Gómez-Olivé també ha fet una crida als mitjans de comunicació perquè informin amb transparència més enllà dels interessos econòmics i polítics dels grans grups de comunicació.