El CRBMC restaura el document dels privilegis dels aranesos del segle XIV

Imatge del pergamí del segle XIV / Font: Enciclopèdia Catalana

Cultura

Publicat el 5/mai/14 per Adrià Claramunt

El Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC), ubicat a Valldoreix, està restaurant la Querimònia, el document de 1328 que recull els furs i privilegis històrics de la Vall d'Aran. El centre santcugatenc li donarà vida una altra vegada netejant i hidratant el pergamí del segle XIV.

La directora del CRBMC, Àngels Solé, ha explicat que la decisió d'actuar sobre peces antigues no s'ha de prendre a la lleugera però que en el cas de la Querimònia era necessària aquesta intervenció per netejar-la i hidratar el pergamí.

Àngels Solé

Cada intervenció s'ha de fer amb molta cura. En aquest cas, estem fent una neteja i l'estabilització hidroscòpica.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



La Vall d'Aran va celebrar l'any passat el 700 aniversari de la Querimònia, la carta magna concedida per Jaume II el 13 d'agost de 1313 i confirmada per Alfons IV el 1328. Aquest acord entre el monarca i els aranesos va permetre els habitants de la vall conservar la propietat comunal de la terra i els seus recursos i comptar, des de llavors, amb la protecció dels reis de la corona d'Aragó. A canvi, els seus habitants acordaven el pagament d'un tribut en blat al seu nou senyor.

Aquest acord va ser respectat per tots els reis fins Ferran VII i els furs van ser suspesos definitivament per la reina Maria Cristina el 1834.