Federalistes d'Esquerres aposta per dotar les administracions locals de més competències

L'associació reivindica els ajuntaments com "el primer nivell" de la democràcia institucional

Un moment de la ponència / Foto: Cugat Mèdia

Eleccions municipals 2023

Publicat el 3/mai/23 per Sergio Morales

Federalistes d'Esquerres defensa el paper dels municipis a l'hora d'aconseguir una descentralització del poder. En una taula rodona aquest dimecres a la casa de cultura, l'associació ha posat sobre la taula la necessitat que els ajuntaments disposin de més competències, ja que és l'administració a la qual arriben primer 'totes les problemàtiques', tal com ha apuntat la presidenta de l'entitat, Mireia Esteva. La màxima representant de Federalistes d'Esquerres també ha posat sobre la taula la necessitat que els ens locals estableixin aliances entre elles 'per poden influir' en les polítiques de les institucions supramunicipals.

També ha intervingut a la trobada el professor emèrit de la Universitat de Girona Alfons Martinell, que ha reflexionat sobre com, "malgrat la globalització [...], la majoria de les necessitats de les persones i de les comunitats són locals". Ho ha exemplificat amb les polítiques d'habitatge, educatives, laborals, de lleure, culturals, de serveis socials i mediambientals. "El municipi és el primer nivell de la democràcia", ha apuntat, tot assenyalant els ajuntaments com a peces claus en la recuperació de la democràcia després de la mort del dictador Franco.

Martinell també ha fet referència a la necessitat que s'estableixin llaços entre els diferents municipis: "El federalisme busca la racionalitat i la cooperació perquè això ens permet solucionar problemes". Ara bé, ha assenyalat les dificultats d'articular i gestionar el país des del punt de vista local, ja que a Catalunya hi ha més de 900 municipis i el 80% de la població es troba en un centenar d'ells. "És una estructura vella que no és eficaç", ha reflexionat, tot apuntat la necessitat de fusionar municipis administrativament, sense que això suposi perdre la identitat local.

L'historiador santcugatenc Jordi Casas ha tancat la roda d'intervencions, tot exposant els casos de descentralització dins del terme de Sant Cugat. A banda del cas de Valldoreix, que disposa d'una administració pròpia (l'EMD), també ha parlat sobre els consells de barri i l'intent fallit de fer un pas endavant a la Floresta per aconseguir més competències. Casas aposta per dotar de més atribucions aquests espais participatius, així com de més pressupost.


DECLARACIONS

Mireia Esteva

Les competències han d'estar situades el més a prop possible dels ciutadans.

Your browser doesn’t support HTML5 audio