La “neuroconfiteria”, una experiència sensorial a través dels dolços

Giuliana Cupini crea una metodologia per ensenyar al cervell a sentir plaer a través de la pastisseria

Foto: Cugat Mèdia
-->
Enllaç copiat al clipboard
11/10/25 a les 06:00h
 |  2 minuts de lectura
Secció: Societat

En el nostre dia a dia sempre anem amb pressa, mirant el mòbil, fent altres coses, i no ens parem a pensar en el que estem menjant, en assaborir-ho. Precisament això és el que vol reivindicar la “neuroconfiteria“, una metodologia creada per la neuropastissera Giuliana Cupini que es basa en els principis de la neurociència i la neurogastronomia per ensenyar al cervell a sentir plaer a través del menjar, concretament el dolç. Ajunta, per tant, aquest vessant científic amb el món de la pastisseria.

La Giuliana és una xef brasilera amb més de 28 anys d’experiència, i ara ha creat aquest nou concepte per experimentar estimulant els cinc sentits, a través de degustacions i experiències sensorials dirigides a grups reduïts de persones. Ella mateixa és qui crea els dolços, i combina els diferents ingredients pensant en com interpretarà el cervell allò que està provant, quina reacció o sensació li provocarà. Ens explica, per exemple, el cas de la xocolata: “La xocolata té teobromina, un dels 300 compostos químics que la formen, i aquesta estimula la producció de serotonina, un neurotransmissor important per sentir benestar”. Aquesta recerca de fórmules per estimular els sentits, diu, fa que canviï la nostra relació amb el menjar, i ensenya al cervell a identificar i ser més conscient d’allò que consumim.

Ensenyar la neuroconfiteria

Cupini, a més d’oferir aquestes degustacions i experiències sensorials, també ensenya a altres pastissers la seva metodologia, ja que creu que és una ajuda molt important a l’hora de crear pensant en el que es vol que experimenti la persona que s’ho menja. “No és només una recepta, és un camí per pensar com el cervell percep les olors, les textures i sent les aromes”. En aquest sentit, ha creat el primer curs de neuropastisseria del món, per fer accessible aquest coneixement a la resta de professionals del sector.

Un somni de tota una vida

A Giuliana Cupini, la passió per la neuroconfiteria li ve de lluny. De fet, explica que, quan tenia 15 anys, el seu somni era poder portar els seus dolços al castell de la Ventafocs, de Disney, i ho va aconseguir: es va convertir en la primera pastissera autoritzada per a poder servir dolços de casaments a Disney, i ho va fer aplicant la seva metodologia. Aquesta passió, actualment, s’ha traslladat a Sant Cugat, on continua experimentant dia a dia per fer sentir tota mena d’estímuls a tots aquells que estiguin disposats a deixar de banda la pressa diària i posar els cinc sentits en una experiència d’allò més dolça.