L’Ortiga és un projecte santcugatenc d’agricultura ecològica que fa cinc anys que treballa per aconseguir una alimentació sostenible a l’abast de tothom. La cooperativa està situada a la finca de Can Monmany i reivindica un model agrícola basat en la proximitat i la pagesia local. Cugat.cat ha visitat els horts per veure el funcionament diari de l’Ortiga que ha arrelat amb força a la ciutat. La cooperativa, que dóna feina a set persones i distribueix una tona de productes a la setmana, és una de les tres cooperatives guanyadores del 1r concurs d’emprenedoria social de l’Ajuntament.
El projecte de l’Ortiga va néixer fa cinc anys i ocupa una hectàrea de superfície conreada a la finca de Can Monmany. Per aconseguir els productes que s’hi cultiven, utilitzen tècniques d’agricultura ecològica, sense químics ni herbicides. Una de les seves fundadores, Alba Sánchez, assegura que un dels principals objectius de l’Ortiga és recuperar la pagesia tradicional catalana.
Alba Sánchez
A la web l’Ortiga.cat, la cooperativa ofereix una vintena de varietats de verdures, fruites i hortalisses que es recullen cada matí i es reparteixen a domicili a la tarda. Els clients com la Francesca valoren la qualitat del producte i estan disposats a pagar un preu superior al dels supermercats.
Francesca
L’Ortiga és més que un projecte productiu i es complementa amb una vessant educativa i una altra social. Ofereixen cursos agrícoles a les escoles i des d’aquest any també una línia de formació per a persones en risc d’exclusió social.

