María José Muñoz, la santcugatenca que triomfa amb els dorayakis a les xarxes

Múñoz és l'alma mater de Dorayaki Revolution, una comunitat amb més de 430.000 seguidors a Instagram

Maria José Muñoz, creadora de Dorayaki Revolution
Maria José Muñoz, creadora de Dorayaki Revolution / Foto: Cugat Mèdia
-->
Enllaç copiat al clipboard
31/10/25 a les 06:00h
 |  3 minuts de lectura
Secció: Societat

La santcugatenca María José Muñoz Llavero és l’ànima al darrere de Dorayaki Revolution, un projecte multiplataforma on comparteix receptes i trucs de pastisseria on el protagonisme el tenen els dorayakis creatius. Amb uns orígens lluny dels fogons, ha dedicat la primera part de la seva vida professional a l’hostaleria, l’administració i, sobretot, al disseny gràfic i la retolació. En l’última empresa on va treballar, va ser víctima d’assetjament laboral i va buscar una vàlvula d’escapament. La va trobar a la cuina fent festes temàtiques per a les seves filles. “Vaig descobrir la pastisseria i vaig pensar: és això”, recorda en una entrevista al magazín ‘Faves comptades’.

Escolta l’entrevista

Aquesta vocació va anar creixent fins a convertir-se en una obsessió. “Entrava a la cuina i no podia parar de crear i pensar pastissos les 24 hores del dia”, explica. Per això va decidir formar-se. Ho va fer a la Baking School del Gremi de Flequers de Barcelona i a l’Escola Superior d’Hostaleria de Barcelona, entre d’altres.

El punt d’inflexió va arribar amb la pandèmia. Amb la incertesa laboral, va recuperar un projecte que tenia al calaix: un llibre de receptes de dorayakis. El resultat va ser ‘Dorayaki Revolution’, una obra amb més de 50 receptes que combinen 16 masses diferents amb 30 farcits.

Aquest pastisset japonès es va popularitzar a casa nostra als anys 90 amb l’arribada de la sèrie d’animació Doraemon. Precisament, així els va conèixer Muñoz que va quedar captivada per aquest dolç tradicional de la gastronomia japonesa: “És un pastisset molt senzill, però a la vegada pot ser molt sofisticat”, assegura.

Després del llibre, el projecte va créixer amb una web i les xarxes socials, on acumula més de 430.000 seguidors a Instagram i més de 53.000 subscriptors a YouTube. Entre els seus seguidors, Muñoz explica que hi ha tant aficionats a la pastisseria com professionals. Una de les particularitats dels seus canals és que inclou receptes per a tothom: sense gluten, sense lactosa i sense sucre i també per a públic vegà. “Sé què és tenir intoleràncies, jo mateixa ho soc a la lactosa, per això vull que tothom pugui gaudir-ne”, diu.

Més enllà de les xarxes, aquesta apassionada pels dorayakis ha diversificat el seu projecte amb una botiga en línia, una acadèmia de pastisseria virtual i cursos presencials que imparteix arreu de l’estat, també a l’Ateneu Santcugatenc on pròximament farà un curs de postres saludables i un per aprendre a fer un tronc de Nadal creatiu.

I per als que vulguin aventurar-se a fer els seus propis dorayakis a casa, Muñoz revela el secret: “Batre bé els ous amb el sucre i la mel fins a fer un xarop, utilitzar una barreja de farines –meitat de blat i meitat de rebosteria– per aconseguir la textura perfecta i deixar reposar la massa com a mínim mitja hora”.

De Sant Cugat al Japó

Aquest estiu Muñoz ha viatjat al Japó convidada per la televisió de Tòquio per participar en un programa protagonitzat per persones que difonen la cultura japonesa més enllà del país nipó. Després d’uns dies de rodatge a Sant Cugat, al Japó ha tingut l’oportunitat de conviure amb mestres pastissers a Kyoto i Tòquio i aprendre el procés tradicional de fer l’anko, la pasta de mongeta dolça amb què s’omple el dorayaki clàssic. “Ha sigut ser increïble. Va ser com reviure la pel·lícula ‘Una pastisseria a Tòquio'”, recorda emocionada.