Unanimitat en l'aprovació del pla d'usos de Torre Negra

Medi Ambient

Publicat el 21/des/07 per Miquel Herrada

El ple ha aprovat per unanimitat l'últim tràmit municipal del Pla Especial de protecció del parc rural de la Torre Negra. El document, que ara haurà de validar definitivament la Generalitat, defineix i regula les activitats que pot acollir l'espai. El pla preveu també que es destinin 9 milions d'euros per convertir en sòl públic prop de la meitat del sector.

L'objectiu del pla és preservar de forma integral els terrenys de la Torre Negra, que ocupen uns 700.000 metres quadrats a la falda de Collserola. El document reconeix alguns usos consolidats al perímetre del parc -com la Hípica Can Calders, el Club Natació i l'escola Avenç- però posa límits a la seva ampliació. A més, el pla fixa en 30 euros per metre quadrat la inversió que pot destinar l'Ajuntament per adquirir fins a 300.000 metres quadrats del sector, els considerats com a prioritaris.

La tinenta d'alcalde de Territori, Mercè Conesa, ha afirmat que aquest tràmit és un pas més en la protecció de la Torre Negra.

Mercè Conesa

Avui fem un pas més en la protecció del sector. Ara esperem que es desbloquegi la declaració de parc natural.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



El portaveu del PSC ha assegurat que la unitat i la responsabilitat han caracteritzat sempre la postura dels socialistes sobre la Torre Negra. Salvador Gausa, però, ha criticat que l'estratègia de CiU no ha buscat la seva complicitat.

Salvador Gausa

El consens que els hem ofert no s'ha correspost fent-nos còmplices de l'estratègia. Han variat paràmetres com la política d'adquisició de sòl.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



ICV-EA, de la seva banda, s'ha felicitat per l'acompliment de l'últim tràmit municipal per donar lloc al parc rural de la Torre Negra. El seu portaveu, Xavier Boix, diu que ara cal buscar acords amb els propietaris i la resta d'agents del sector.

Xavier Boix

Ara comença la feina de gestió. Hem de posar-nos d'acord amb els agents del territori perquè el que hi ha al paper sigui realitat.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



La portaveu del PP, Berta Rodríguez, ha mostrat també el seu acord però ha advertit de les diferències entre les compensacions econòmiques ofertes als propietaris de la Torre Negra i les que s'han aplicat en altres municipis.

Berta Rodríguez

A la Via Verda de Cerdanyola s'ofereix més. Cal buscar un punt d'acord per evitar contradiccions.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



D'altra banda, el ple també ha aprovat inicialment, per unanimitat, el Pla Especial de protecció del Turó d'en Lluc, un sector forestal de 25 hectàrees. Quan la Generalitat doni el vistiplau definitiu, aquests terrenys s'incorporaran al parc rural de la Torre Negra.