Sant Cugat retrà homenatge als tres santcugatencs deportats als camps nazis

La formació vol que s'encarreguint tres Stolpersteine en memòria dels deportats / Foto: ACN

Política

Publicat el 20/mar/17 per Alba Triadó / Josep Gimeno

Sant Cugat homenatjarà els tres santcugatencs deportats als camps nazis després que el ple hagi donat llum verda a una moció de la CUP-PC a la qual s'han sumat Convergència, C's, ERC-MES, ICV-EUiA, el PSC i el PP. El text recull que s'encarregui a l'artista Gunter Demnig la creació de tres plaques Stolpersteine, paraula que en alemany vol dir 'pedra que fa ensopegar', i que es col·loquin a la ciutat.

Escolta-ho

Dos dels tres santcugatencs deportats, Francisco Calventus Navarro i Joaquín Moya Braulio, van morir al camp de concentració de Gusen l'octubre de 1941 i Bonaventura Bartralot Auladell va ser únic supervivent de la barbàrie nazi, segons recull l'historiador José Fernando Mota al seu blog d'història de Sant Cugat.

Ciutats com Navàs, Manresa, Igualada, el Palà de Torroella i Castellar del Vallès ja han col·locat 41 Stolpersteine amb l'objectiu de mantenir viva la memòria dels veïns que van patir la deportació als camps de concentració nazi. El regidor de la CUP-PC Ignasi Bea ha defensat la moció.

Ignasi Bea

Aquestes plaques són una forma de trobar-se la memòria històrica mentre camines pel carrer.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



El PP ha votat a favor de la proposta, però ha demanat que en el proper ple es presenti una moció on es reculli un homenatge a víctimes de Sant Cugat a txeques i del règim comunista, tot i no especificar-ne el nombre. El portaveu popular, Álvaro Benejam, ha aprofitat el debat per carregar contra la portaveu de la CUP, Núria Gibert, per la seva presència al funeral de Fidel Castro.

Álvaro Benejam

Polònia, Hongria, Iugoslàvia, Cuba... Vull recordar que la senyora Gibert va anar a homenatjar un dictador a Cuba.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



Amb aquesta iniciativa, l'Ajuntament també s'adherirà a la xarxa Mai Més promoguda per l'Amical de Mauthausen, un projecte integrat per centres educatius, entitats i ciutats amb l'objectiu d'educar en la prevenció del feixisme des de la memòria històrica.