Els grups municipals fan balanç del 2017 i es plantegen els reptes per al nou any

Els grups municipals revisen el 2017 i es marquen deures per al nou any / Foto: Localpres

Política

Publicat el 8/gen/18 per Albert Prat / Alba Triadó

Els grups municipals fan balanç de l'any 2017 i posen la vista ja cap als propers 12 mesos en l'àmbit municipal, que arrenca amb el pacte de govern entre el PDeCAT i el PSC suspès provisionalment mentre no es forma govern a la Generalitat. L'oposició retreu la manca de diàleg i d'execució de compromisos adquirits i està dividida en el paper que ha de jugar el consistori en el procés. Per altra banda, el govern treu pit del desplegament del Pla d'Actuació Municipal (PAM) i veu el pressupost recentment aprovat com una eina per tirar endavant els projectes de ciutat pendents.

PDeCAT-Demòcrates
El PDeCAT-Demòcrates valora especialment del 2017 l'aplicació del Pla d'Actuació Municipal i l'acord de govern amb el PSC, que, segons la tinenta d'alcalde de Presidència, Cultura i Promoció de la Ciutat, Carmela Fortuny, han permès aprovar uns 'bons pressupostos' que l'equip de govern haurà de desplegar. Com a nota negativa, Fortuny ha assenyalat l'aplicació de l'article 155 i el bloqueig dels comptes de la Generalitat, que, per exemple, va afectar el Festival Nacional de Poesia a Sant Cugat (FNP).

Carmela Fortuny

Temes culturals s'han vist afectats. Per exemple el Festival Nacional de Poesia a Sant Cugat. Valorem negativament aquesta aplicació indigna del 155 a la nostra ciutat.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



Fortuny es marca com a objectiu el 2018 executar el pressupost previst i ha destacat especialment la nova escola La Mirada i el complex esportiu de Mira-sol.

CUP-PC
La CUP-PC assenyala tres temes negatius del 2017: la manca de negociació amb l'oposició per tirar endavant mocions, l'absència de polítiques socials i 'la via lliure al transfuguisme que dóna l'equip de govern', en referència al regidor no adscrit Dimitri Defranc. La portaveu, Núria Gibert, ha posat a l'altra cantó de la balança l'1 d'octubre i 'la creixent organització civil' a la ciutat, especialment el Comitè de Defensa de la República (CDR) i les entitats.

Núria Gibert

A àmbit local la nostra pretensió és seguir treballant en clau republicana i exigir que govern també ho faci sense acord amb els partits que han format part del búnker del 78.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



De cara al 2018, la formació anticapitalista vol aprofundir en propostes de 'radicalitat democràtica' i impulsar que el govern faci polítiques en clau republicana.

Cs
Cs critica del 2017 el fet que l'alcaldessa hagi utilitzat l'Ajuntament com a 'aparell propagandístic del procés' i que no sigui la institució de 'tots els santcugatencs'. També assenyalen la manca d'inversions en temes clau i que no s'hagi fet prou per lluitar contra la 'bombolla del lloguer'. El regidor taronja Sergio Blázquez ha assenyalat que hi ha projectes encallats.

Sergio Blázquez

Hi ha moltes inversions que s'haurien d'haver fet com la cobertura de la piscina del Parc Central i la Sala Polivalent.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



La formació taronja posa en valor que s'hagin tirat endavant iniciatives sorgides del seu grup, com la gratuïtat del 010 o el Pla de Subvencions. Per aquest any, Cs espera que es destinin inversions a projectes com la cobertura de la piscina del Parc Central i el Complex Esportiu de Mira-sol.

ERC-MES
ERC-MES considera que 'el trencament unilateral de l'acord d'estabilitat pressupostària per part de l'equip de govern' és la part més fosca del 2017. En aquest sentit, la portaveu republicana, Mireia Ingla, també ha lamentat el pacte de govern del PDeCAT-Demòcrates amb el PSC i ha criticat que 'només s'hagi suspès un acord amb un partit que és responsable directe de l'article 155'. Ingla també ha carregat contra el govern local per 'no complir amb els compromisos acordats als pressupostos i al ple'.

La portaveu ha destacat 'de forma molt positiva' el paper de la ciutat amb el procés independentista.

Mireia Ingla

La nostra ciutat ha estat a l'alçada del que el país i la República necessiten a nivell de mobilitzacions com l'1 i el 3 d'octubre. Destaco de forma molt negativa que el nostre conciutadà, el conseller Romeva, hagi patit presó durant moltes setmanes.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



Ingla ha celebrat els resultats d'ERC a la ciutat el 21D i de cara al 2018 els republicans reclamaran 'que es compleixin els acords que no s'han complert' i esperen que no es reediti el pacte de govern entre el PDeCAT i el PSC.

ICV-EUiA
El grup ecosocialista posa l'accent en 'la manca de diàleg' de l'equip de govern i en els projectes que, tot i estar aprovats pel ple municipal, no han tirat endavant. Segons el portaveu d'ICV-EUiA, Ramon Gutiérrez, el pacte entre PDeCAT-Demòcrates i el PSC ha permès mantenir unes prioritats que considera que 'no representen les dels ciutadans'.

Ramon Gutiérrez

La prioritat seria l'habitatge, com 'desguetitzar' la ciutat, i els reptes ambientals. No s'està parlant d'això, l'equip de govern s'està centrant en altres prioritats.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



Per al 2018, Gutiérrez espera poder aprofitar la suspensió del pacte de govern per poder influir en les polítiques de l'Ajuntament i revisar-ne les prioritats, com s'ha pogut fer en alguns casos durant el 2017.

PSC
Ben al contrari d'ERC-MES i ICV-EUiA, el PSC creu que l'aspecte més positiu del 2017 és el pacte de govern, que ha permès als socialistes 'implementar programes que portaven al programa i millorar la ciutat'. Precisament, la suspensió del pacte és l'aspecte més negatiu del curs polític passat, segons el portaveu municipal del PSC, Pere Soler.

Pere Soler

El procés ha enverinat la política local i ha arribat a situacions de poc raonament intentant dinamitar un pacte que estava funcionant molt bé.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



De cara al 2018, el partit vol 'seguir tenint influència en la governabilitat de la ciutat' des del govern o bé des de l'oposició.

PP
El PP considera que el 2017 ha estat dels 'pitjors anys' de la democràcia a Sant Cugat i assenyala la manca de 'neutralitat democràtica' de l'Ajuntament en els aspectes relacionats amb el procés, les presumptes irregularitats urbanístiques que investigarà la comissió informativa especial sobre la modificació del PGM a Valldoreix i el manteniment de les voreres com a punts més negatius.

Benejam considera que el govern s'ha centrat en àmbits en què no té competències i ha descuidat les seves obligacions.

Álvaro Benejam

Competències obligatòries com el manteniment i il·luminació de carrers. Són coses bàsiques i l'Ajuntament de Sant Cugat el que fa és atribuir-se competències impròpies i no exercir les pròpies amb la profunditat que hauria de fer-ho.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



Al cantó positiu, Benejam hi situa poder avançar els diners per construir l'escola La Mirada. De cara al 2018, espera que deixi de banda 'les qüestions més polítiques' i atengui a les seves obligacions.