Aprovat el pressupost municipal 2020, tot i les crítiques de l'oposició

Junts i Cs creuen que són uns comptes poc adaptats a la realitat de la Covid-19

Imatge ple municipal / Foto: Cugat Mèdia

Política

Publicat el 16/jul/20 per Anna González

El ple municipal ha aprovat aquest dijous de manera definitiva el pressupost per aquest 2020. Els primers comptes del tripartit, defensa l'equip de govern, posen l'accent en l'àmbit social, habitacional i l'emergència climàtica. Tot i així, els grups de l'oposició, que hi han votat en contra, lamenten que el pressupost, tot i aprovar-se al juliol, no tingui present la realitat sorgida de la Covid-19. L'equip de govern els ha tirat endavant, després d'incorporar una de les 169 al·legacions presentades Cs, que han estat desestimades principalment per qüestions tècniques.

Escolta-ho

Al·legacions
L'única al·legació acceptada ha estat en referència a la quota de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI). Aquesta partida ha estat retirada dels comptes en compliment d'una sentència judicial. Tot i així, el tinent d'alcaldia de Presidència, Hisenda, Serveis Urbans, Mobilitat i Seguretat, Pere Soler, ha assegurat que aquest 2020 l'AMI ja no ha girat la quota i ha reiterat que Sant Cugat segueix adherida a l'associació perquè així ho va acordar el ple.

Els diners destinats a aquesta quota, uns 8.300 euros, es substituiran per les aportacions a l'Associació de Municipis i Entitats per l'Aigua Pública i l'Associació de Municipis i Entitats per l'Energia Pública.

Equip de govern
'És un molt bon pressupost'. Així defensa Soler els comptes municipals, dels quals diu que suposen un gir respecte als anteriors per centrar-se en l'àmbit social. Tot i així, el tinent d'alcaldia ha hagut de respondre les crítiques de l'oposició, que el considera un pressupost precovid que no té en compte les necessitats generades de la situació sanitària.

Soler ha recordat que l'Ajuntament ha invertit més d'11 milions a fer front a les conseqüències de la pandèmia al municipi i encara portarà al proper ple altres modificacions pressupostàries dels comptes acabats d'aprovar per aportar-ne gairebé cinc més.

En aquest sentit, el responsable d'Hisenda assegura, en resposta a les queixes de Junts i Cs, que l'equip de govern 'té pla' i ja està preparat per començar a treballar el pressupost i les ordenances fiscals del 2021.

Junts
Junts assegura que no comparteix ni diagnòstic ni plantejament dels comptes i, per això, no hi ha donat suport. El grup municipal ha lamentat que no s'hagin tingut en compte les seves aportacions, de les quals diu que no es van presentar com a al·legacions per no endarrerir més el tràmit d'aprovació.

En aquest sentit, el grup considera que són uns pressupostos 'continuïstes' i poc ambiciosos, que no tenen en compte la conjuntura actual ni 'ataca els problemes de fons'. De fet, el regidor de Junts Carles Brugarolas ha afirmat que si aquest pressupost l'hagués presentat el seu grup municipal, l'equip de govern no hi hagués donat suport.

Cs
Des de Cs també asseguren que 'no és un bon pressupost' i per això els regidors taronges hi han votat en contra. El regidor Sergio Blázquez ha lamentat que no s'hagi aprofitat l'oportunitat de presentar els comptes tard per incorporar mesures contra la Covid-19 i la conjuntura actual. 'Són uns pressupostos precovid', ha afirmat Blázquez, qui afirma que no tenen en compte la realitat ni l'evolució de l'economia, i que per tant, no es poden considerar socials.

El pressupost, en xifres
L'Ajuntament de Sant Cugat disposarà aquest 2020 d'un pressupost de 149.161.482 euros. Els nous comptes, els primers de l'equip de govern format per ERC-MES, el PSC i la CUP-PC, suposen un increment del 12,89% respecte als últims del darrer mandat. En el capítol d'inversions, el govern reserva 12,76 milions (un 22% més que l'any passat) a obres i treballs que contribueixin en la millora de la ciutat, així com a la reactivació econòmica després de l'aturada per la crisi de la Covid-19. Els nous comptes es poden consultar a un nou espai web.






DECLARACIONS

Pere Soler

És un molt bon pressupost que comença a girar el rumb de l'Ajuntament en matèria social i per afrontar les emergències habitacionals i climàtica.

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Carles Brugarolas

És una manca d'ambició dramàtica per fer front a la conjuntura actual. Planteja una proposta continuïsta que no ataca els problemes de fons.

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Sergio Blázquez

Es van presentar al junt i tenien l'oportunitat de recollir tota la conjuntura actual. Són uns pressupostos precovid i no serveixen.

Your browser doesn’t support HTML5 audio