Gemma Aristoy: 'Encara no hi ha previsió de recuperar els horaris dels consultoris de la Floresta i les Planes'

La regidora de Via Pública i Paisatge Urbà, Ciutadania i Salut repassa, a Cugat Mèdia, els dos primers anys de govern

Política

Publicat el 4/feb/22 per Sara Bella / Albert Solé

Encara no hi ha data per a la recuperació dels horaris anteriors a la pandèmia dels consultoris de la Floresta i les Planes. Així ho ha confirmat la regidora de Via Pública, Paisatge urbà, Ciutadania i Salut, Gemma Aristoy, a Cugat Mèdia, durant l'entrevista de repàs dels dos primers anys de govern. Segons explica la regidora, des del Departament de Salut justifiquen la reducció horària per la 'mirada territorial', que busca 'donar el mateix servei i amb les mateixes condicions a qualsevol punt del territori'.

Aristoy també ha parlat de l'obertura del CUAP de Sant Cugat, el passat desembre. Aquesta és una de les novetats més celebrades en l'àmbit de la salut local, però hi ha altres demandes històriques que encara no s'han resolt. És el cas, per exemple, de l'atenció a urgències pediàtriques al municipi, un reclam que, de moment, està pendent "per la manca de pediatres". Tot i això, la regidora ha informat que tots els professionals que fan guàrdia al CUAP (metges, infermers i auxiliars) han rebut una formació específica en pediatria i estan capacitats, per tant, per realitzar una primera atenció mèdica en casos de gravetat lleu i moderada.

Pel que fa a l'hospital de referència entre Rubí, Sant Cugat i Castellbisbal, Aristoy reconeix que és necessari, però que no hi ha novetats.

Cooperació per al desenvolupament i solidaritat internacional
Sobre el compromís del govern de destinar un 1% dels tributs a cooperació per al desenvolupament i solidaritat internacional, Aristoy ha avançat que al pressupost d'enguany el percentatge serà del 0,9% i que la previsió és arribar a l'1% l'any 2023. Una cooperació "que hem de fer per responsabilitat" orientada a "equilibrar les diferències que hi ha a escala mundial i evitar els desplaçaments forçats de les persones", ha dit.

Aristoy també ha parlat de l'acollida de persones refugiades, de les quals, a la ciutat, de moment ja n'han arribat una seixantena. En aquest sentit, la regidora ha explicat que des de l'inici d'aquesta legislatura, s'han fet diverses crides a la ciutadania per acollir refugiats. L'última, a l'estiu, per acollir persones de l'Afganistan. La regidora ha assegurat que "moltes famílies volen acollir persones refugiades i oferir-los aquesta xarxa que necessiten després d'haver rebut una primera atenció".

El servei de primera acollida es va posar en marxa a Sant Cugat ara fa un any, gràcies a la incorporació d'una tècnica especialitzada en la matèria. L'objectiu d'aquest programa és facilitar l'arribada de les persones nouvingudes a través d'un servei d'atenció sanitària, formació sobre la cultura i la llengua catalanes, i subministrament d'eines per aconseguir feina i habitatge. Tot plegat, per facilitar que la persona pugui crear xarxes i, eventualment, obtenir la certificació d'arrelament.

Inclusió de les persones amb capacitats diverses
Finalment, la regidora ha parlat del pla d'acció per a persones amb discapacitat o capacitats diverses, un document que recull moltes de les necessitats del col·lectiu i dels seus familiars. Unes necessitats que es van agrupar en cinc blocs: la inserció laboral; l'habitatge i la vida autònoma; la mobilitat i l'accessibilitat; educació, esport, cultura i lleure; i suport familiar i persones cuidadores. Així, al text es contemplen temes tan importants com l'accés a un treball digne i a l'habitatge per part d'aquestes persones, i també qüestions tan quotidianes com la possibilitat de pagar un bitllet d'autobús de forma autònoma i de gaudir de l'oci en tots els seus formats, entre moltes altres.

A més, la regidora també ha aprofitat per fer una valoració molt positiva de la reserva d'un tram de la cavalcada per a les persones amb trastorn de l'espectre autista, i ha assegurat que es continuarà treballant en aquesta línia, per fer més inclusives les activitats municipals.


DECLARACIONS

Gemma Aristoy

Amb la pandèmia encara manifestem més aquesta voluntat de tenir un sistema sanitari fort. Necessitem continuar tenint aquests dos consultoris, per la proximitat i per aquesta atenció més propera.

Your browser doesn’t support HTML5 audio