El fons històric del Jutjat de Pau de Sant Cugat ja es pot consultar a internet

El Jutjat de Pau està situat a l'antic ajuntament

Societat

Publicat el 19/feb/15 per Mar Castro

L'Arxiu municipal ha posat a disposició dels ciutadans un nou fons documental consultable per Internet: el fons històric del Jutjat de Pau. Aquest nou servei s'ha pogut oferir gràcies al treball conjunt amb el personal tècnic de l'Arxiu Nacional de Catalunya (ANC) i respon a la voluntat de publicar a Internet tots els fons conservats a l'Arxiu Històric.

Tot i que l'accés als inventaris del fons del Jutjat de Pau es pot fer a través d'internet, també es podrà continuar accedint en suport físic, actiu a la sala de consulta de l'ANC.

Aquest fons té un volum total de 2.336 registres, que correspon a un volum de 62 unitats d'instal·lació, és a dir, 6,2 metres lineals. Aquest volum documental inclou documentació des del 1821 fins al 1972.

El Jutjat de Pau és una institució instaurada l'any 1855 a l'Estat espanyol, però el seu origen se situa segles abans, tenint en compte que ja en l'Antic Règim els càrrecs judicials s'exercien com a tals per part d'oficis reials, exercint funcions executives i judicials. En el cas de Sant Cugat, el fons històric del Jutjat de Pau abraça els anys de 1821 a 1972. Encara que la figura del Jutge de Pau es va crear al 1855, el fons conté informació anterior, quan aquestes funcions eren assumides directament per l'alcalde.

Aquest fons conté documentació tant diversa com: judicis verbals, judicis de faltes, atestats, actes matrimonials, inscripcions de naixements, llistes de jurats, certificats de defunció, emancipacions, entre d'altres.

El règim d'accés a la documentació que conforma el fons és de caràcter lliure com a norma general. En tot cas, en aquells casos en els quals la sèrie es pugui veure's afectada per la legislació vigent en matèria de protecció de dades, l'accés passa a ser de caràcter restringit, sent només accessible per a les persones titulars de les dades, mentre sigui vigent el termini d'exclusió.