El Fòrum d'Astrofísica reuneix a Sant Cugat un centenar de científics d'arreu del món

Fotografia de família dels participants

Societat

Publicat el 19/abr/16 per Marc Sala

El 4t Fòrum d'Astrofísica de Sant Cugat, que se celebra cada dos anys, vol convertir-se en una plataforma a disposició de la comunitat científica internacional perquè l'utilitzi com a punt de trobada i intercanvi. La iniciativa complementarà la seva activitat amb trobades de petit format i de temàtica més especialitzada, la primera d'elles al juny. La present edició, que se celebra aquesta setmana, ha reunit un centenar d'especialistes d'arreu del món per analitzar la formació dels sistemes solars.

El fòrum ha arrencat aquest dilluns i s'allargarà fins divendres. Aquesta edició ha estat organitzada per l'Institut Niels Bohr de la Universitat de Copenhaguen i, d'aquesta manera, fa el primer pas per ser un punt de trobada per a la comunitat científica internacional. És un dels objectius que s'ha fixat l'organització, com ha explicat el director del fòrum i de l'Institut de les Ciències de l'Espai (ICE) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Diego Torres.

Diego Torres

És la primera vegada que els organitzadors no són de l'Estat espanyol. S'ha escollit la nostra logística per celebrar el fòrum. Això és el que busquem de cara el futur.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



La formació dels sistemes solars és l'eix principal d'aquesta cita. L'organitzador científic de les jornades, el professor de l'entitat acadèmica danesa Martín Pessah, ha explicat que aquest tema s'ha proposat per la revolució que ha suposat el sistema d'observació ALMA, un mecanisme que permet observar les etapes anteriors a la formació de planetes. Els participants són especialistes en diferents disciplines, fet pel qual s'ha abordat la qüestió d'una manera global, segons Pessah.

Martín Pessah

Hem reunit persones de camps diferents i hem pensat el programa perquè aquestes persones tractin el mateix problema des de disciplines diferents.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



La regidora d'Educació, Esther Salat, ha recordat que el conveni entre l'Ajuntament i l'Institut de les Ciències de l'Espai (ICE), que fa possible el fòrum, té un retorn 'important' a la ciutat.

Esther Salat

L'any que no es fa fòrum tenim activitats científiques a les escoles i instituts de manera que el retorn s'estengui com una taca d'oli.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



Aquest dimarts ha tingut lloc la rebuda oficial als participants del fòrum al Claustre del Monestir.