Tot el que cal saber de l'1-O a Sant Cugat

Societat

Publicat el 30/set/17 per Anna González

Una trentena de centres de votació han de donar forma aquest diumenge al referèndum convocat pel govern i invalidat pel Tribunal Constitucional. La gran majoria d'aquests centres han estat ocupats per les anomenades 'festes de la tardor', que sota l'impuls de veïns i entitats han omplert aquests espais d'activitats per mantenir-los oberts fins a la constitució de les meses. Els Mossos, seguint les instruccions del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), s'han personat en els centres de votació per avisar que han d'abandonar els equipaments i tenen ordre d'impedir l'obertura dels col·legis.

Funcionament de l'1-O
Està previst que els col·legis de votació s'obrin a les nou del matí i que tanquin a les vuit del vespre. Tot i la suspensió de la convocatòria per part del Tribunal Constitucional, el govern manté que 'tothom qui vulgui votar podrà votar'.

Segons les dades del govern, estan cridades a votar 5.343.358 de catalans i s'han habilitat 2.315 col·legis electorals, dels quals 824 són a la vegueria de Barcelona. En el cas de Sant Cugat, la previsió és que s'activin una trentena de centres de votació entre equipaments municipals i de la Generalitat, una vegada s'hagin pogut constituir les meses. Davant aquest escenari, l'Ajuntament es va comprometre a facilitar la convocatòria i el departament d'Ensenyament assumeix la responsabilitat dels centres educatius fins dilluns. A més, Sant Cugat rebrà la visita d'una delegació internacional per avaluar el funcionament de la jornada.

La consulta del lloc de votació es fa a través de d'Internet. De la seva banda, l'ANC convoca la ciutadania a seguir els resultats des de la plaça d'Octavià.

Instruccions als col·legis
L'Assemblea Nacional Catalana, Òmnium Cultural i Escoles Obertes s'han unit per fer una crida a mantenir els centres de votació oberts durant la nit. Les instruccions d'aquestes entitats són estar presents en els equipaments assignats a les cinc de la matinada i mantenir-se fins a la constitució de les meses. Es demana als voluntaris retirar la decoració i les restes de les activitats d'aquests dies. En cas d'estar tancats, la recomanació es concentrar-se al davant. Les entitats adverteixen que en cap cas es poden organitzar punts de votació fora els col·legis i demanen la presència de voluntaris per 'defensar pacificament' l'espai.

Instruccions dels Mossos d'Esquadra
La interlocutòria del TSJC ordena als Mossos d'Esquadra que s'impedeixi l'obertura dels col·legis o bé que es desallotgin i es tanquin en cas que hi hagi gent concentrada. Tot i això, també tenen ordres d'actuar amb els principis de 'congruència, oportunitat i proporcionalitat' i de 'contenció i mediació' per 'facilitar el manteniment de la pau social'.

Si la policia troba persones als col·legis fent alguna activitat relacionada amb el referèndum, els ha d'ordenar que marxin, identificar-les, requisar el material de l'1-O i tancar el local. Si hi ha una concentració dins o fora del col·legi que els impedeixi entrar, els Mossos tenen ordres de comunicar-ho a la sala de comandament regional, i de concretar quanta gent hi ha, en quina actitud estan i si hi ha nens, persones grans o altres col·lectius vulnerables.