Un centenar de musulmans segueixen el Ramadà a Sant Cugat

Menjars típics de l'època

Societat

Publicat el 20/oct/04 per Ivan Palomares

Un centenar de musulmans a Sant Cugat, segons l'associació Vallès Sense Fronteres, celebren aquests dies el Ramadà. Durant un mes, els musulmans practicants estan obligats a resar cinc vegades al dia de cara a la Meca i a mantenir-se en dejuni des que surt el sol fins que es pon.

El Ramadà és una de les cinc regles de la religió musulmana, i estan obligats a complir-lo tots els musulmans practicants majors d'edat. Estan exempts, però, els malalts, les embarassades i la gent gran. Segons l'associació Vallès Sense Fronteres, a Sant Cugat hi ha prop d'un centenar de musulmans que el celebren des del passat divendres. Tot i això, el president d'aquesta associació, Yunes Amtia, explica que a Catalunya, cada persona el celebra com pot perquè és molt difícil compaginar aquesta festa amb els horaris laborals.

Yunes

Cada persona ho celebra com pot, perquè aquí és força complicat. No és el mateix fer-ho aquí que als països musulmans on ja hi ha un ambient que ajuda a seguir-lo.


Amtia també explica que a Catalunya, el Ramadà es veu com un mes de patiment. Assegura, però, que als països musulmans, aquesta celebració es viu més com una festa. Una vegada es pon el sol, les famílies musulmanes preparen grans sopars i es porten a terme actes culturals i espectacles. Al nostre país, però, no es poden fer aquestes celebracions degut, un cop més, a incompatibilitats amb la feina.

Yunes

Als països musulmans es fan actes culturals i festivals per celebrar el Ramadan, gràcies a que els horaris de treball s'adapten a aquesta festa i es treballa menys hores.


Durant aquests dies també són molts els musulmans que s'acosten a carnisseries com la que en Bader té a Sant Cugat. En aquest establiment es ven carn com a qualsevol altre carnisseria, però d'animals que han estat sacrificats tal i com es fa als països musulmans, és a dir, dessagnant primer l'animal. Escoltem Bader:

Bader

La nostra carn és igual que la d'aquí, però la manera de tallar-la és diferent, ja que nosaltres busquem que l'animal es desagni.


Durant el Ramadà, que per cert, acabarà el proper 13 de novembre, carnisseries com la d'en Bader tenen una gran demanda. Tot i això, el propietari assegura que també s'apropen molts sancugatencs que volen provar els productes típics del Marroc o Tunísia.