Sant Cugat es compromet amb l'accessibilitat i la preservació de Collserola

El Projecte Vores i l'ordenança de circulació de bicicletes pretenen millorar el gaudi del parc

Les millores són fruit de la col·laboració entre l'Ajuntament, el Parc de Collserola i la ciutadania / Foto: Cugat.cat

Societat

Publicat el 2/des/18 per Sergio Morales

Sant Cugat treballa perquè l'experiència dels visitants del Parc Natural de Collserola sigui la millor i respecti l'entorn natural. Ho està fent gràcies a la implementació del Projecte Vores, una iniciativa sorgida dels pressupostos participatius dotada de 270.000 euros amb la qual es millora el contacte entre la ciutat i la natura, millorant itineraris i amb processos de naturalització. De fet, l'alcaldessa, Carmela Fortuny, ha avançat que des de l'equip de govern es vol seguir caminant en aquest sentit i es treballarà per connectar tots els parcs urbans de la ciutat entre ells i amb aquest gran pulmó.

Amb el Projecte Vores s'ha arranjat un recorregut natural que segueix el torrent de Llaceres. Es tracta d'una feina que ha suposat el desbrossament de més de vuit hectàrees de terreny i l'eliminació d'espècies invasores com les canyes. Tot això s'ha substituït per vegetació autòctona.

També s'ha millorat l'espai entre la Rabassada i el Club de Golf per garantir l'accessibilitat, així com a l'entrada del Forat d'en Bocàs, a tocar de la rotonda del Rotary. Precisament en aquest punt s'hi ha instal·lat un punt d'informació sobre Collserola, que estarà obert tots els diumenges de l'any, excepte a l'hivern. Els visitants al parc podran trobar-hi detalls i itineraris d'aquest entorn natural.

El Projecte Vores va ser la segona iniciativa dels primers pressupostos participatius amb més vots. Es tracta d'una proposta del biòleg i expert en conservació d'espais naturals Carles Castells, amb el suport del Club Muntanyenc, que va aconseguir 2.500 vots.

Pacificació entre bicicletes i caminants
La nova ordenança per a bicicletes a Collserola està a punt de ser una realitat. En les properes setmanes haurà de publicar-se al butlletí provincial i, després, ja s'aplicarà. Un dels aspectes més comentat sobre la normativa és que tindrà caràcter sancionador, amb multes d'entre 100 i 500 euros. Així, aquells ciclistes que no respectin el límit de velocitat de 20 quilòmetres per hora, que circulin per corriols o rieres o bé que no respectin la distància de seguretat amb els vianants s'exposen a aquestes sancions.

Serà la Policia Local qui apliqui aquestes multes. De moment, el cos policial només adverteix els infractors, però no els imposa sanció. Tant l'alcaldessa Fortuny com la cap de servei del parc natural de Collserola, Isabel Raventós, han confiat en el civisme de la ciutadania perquè no s'hagi d'arribar a l'extrem d'aplicar-les.

Raventós també ha celebrat que Sant Cugat sigui el primer dels nou municipis amb influència al parc que hagi engegat aquesta normativa. 'La resta també s'han de comprometre amb la preservació de Collserola', ha dit.

L'ordenança, que va passar pel ple municipal, ha comptat amb les aportacions de l'Assemblea de la Bici de Sant Cugat, de la Unió Ciclista Sant Cugat i de Vaik.




DECLARACIONS

Carmela Fortuny

Aquest equip de govern continuarà apostant per Collserola i per la connexió del parc amb la ciutat. També volem treballar perquè els 13 parcs urbans de la ciutat estiguin connectats entre ells i amb Collserola.

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Isabel Raventós

Sant Cugat ha estat el primer municipi en aprovar-ho. Ara també ho fan Molins, Sant Just i Esplugues, però ho han de fer tots.

Your browser doesn’t support HTML5 audio