Un santcugatenc, codirector del primer satèl·lit català a l'espai

El CubeCat-1, creat a la UPC, es va llençar dimecres passat des de l'Índia

El CubeCat-1 s'ha llençat finalment des de l'Índia / Foto: UPC

Societat

Publicat el 5/des/18 per Albert Prat

El santcugatenc Eduard Alarcón és el codirector del projecte Cubecat, que ha llençat aquest dimecres el primer satèl·lit dissenyat i produït íntegrament a Catalunya. El Cubecat-1 és el primer d'una nissaga de satèl·lits que orbitaran al voltant de la Terra, però el segon en sortir a l'espai després de quatre anys d'endarreriments, primer per l'esclat de la guerra a Crimea, que va impedir un llençament a Rússia, i després per la fallida d'un cohet d'Elon Musk, impulsor de Tesla. El seu germà petit, CubeCat-2, sí que va funcionar a la primera i volta la terra des del 2016.

Escolta-ho

La secció de ciència i tecnologia que Cugat.cat produeix per a la Xarxa, 'El Pou', ha entrevistat Alarcón per parlar del projecte, que va ser llençat finalment des de la base de Sriharikota, a l'Índia dimecres de la setmana passada a dos quarts de sis del matí. Dins el cub, d'uns 10 centímetres d'aresta, hi ha sis experiments científics que permetran investigar sobre el comportament del grafè, l'efecte de partícules energètiques altament carregades i altres projectes relacionats amb polímers i energia.

Alarcón explica que aquest projecte, creat amb fins educatius i que acumula 10 anys de feina i més de 150 estudiants implicats, continuarà amb més microsatèl·lits. Aquesta mena d'artilugis van néixer des de l'àmbit universitari per formar futurs enginyers, però l'experiència ha demostrat, ha explicat, que poden tenir moltes aplicacions científiques i que grans agències 'com la NASA i la ESA' s'estan interessant cada vegada més per aquests projectes.

L'objectiu final de CubeCat és crear 'eixams' de petits satèl·lits que s'intercomuniquin per fer experiments conjunts. El CubeCat-1, de moment, orbita en solitari i sobrevola Catalunya quatre vegades al dia.


DECLARACIONS

Eduard Alarcón

El motiu era educacional, perquè els estudiants poguessin tenir accés a dissenyar satèl·lits artificials. El CubeSat és un satèl·lit petit, que medeix 10 centímetres i pesa un quilo. És el primer que s'ha dissenyat des d'aquí.

Your browser doesn’t support HTML5 audio