El retorn a la superfície del Castell de Canals

L'última campanya d'excavació amplia l'extensió de la planta i confirma la presència d'un pati central, dues arcades i diverses estances

Les excavacions del Castell de Canals / Foto: Juanjo Cortés

Societat

Publicat el 17/des/18 per Albert Prat

La segona campanya d'excavació del Castell de Canals de Valldoreix ha descobert l'extensió de la planta de l'edifici i la presència de dues arcades, un pati central i diverses estances. Els treballs també han revelat que una part del turó on s'assentava el castell ha desaparegut, a la cara sud, i permeten traçar el dibuix que devia tenir la planta de la construcció, que data del segle XII.

Escolta-ho

L'historiador Juanjo Cortés ha celebrat al 'Sant Cugat a fons' que les excavacions finalment posin de manifest l'existència i la importància del castell, que s'havia posat en dubte durant molts anys i n'ha destacat el valor 'identitari'. 'Comencem a tenir una radiografia de com era la planta d'un castell que va evolucionar des del segle X fins al segle XV', ha explicat.

Fins que van començar les excavacions, del Castell de Canals només se'n coneixia una paret, que l'EMD va consolidar per evitar que caigués i que ara sabem que formava part de la construcció més important del castell. Aquesta ha estat la segona campanya de l'any i Cortés ha destacat que la primera va ser 'molt rica' en troballes materials, com ara un picarol, monedes d'argent, una punta de fletxa, un anell i una cullera de bronze, evidència d'una cuina 'de luxe' per l'època. També ha destacat un xiulet ceràmic, una joguina, que 'indica molt de com es vivia al castell'.

El Castell de Canals va ser durant segles la referència de l'antic municipi que ocupava el que ara és Valldoreix, com també ho va ser l'església de Sant Martí de Buscarons, que Cortés ha explicat que encara no s'ha trobat, tot i que algunes pistes porten cap a la plaça del Mas Roig. Això sí, cap obra de la zona ha deixat entreveure encara restes del temple, que va servir també com a punt de trobada de l'Ajuntament durant anys.


DECLARACIONS

Juanjo Cortés

A vegades em tractaven una mica de boig quan parlava del Castell. Em deien que era una paret i que no era un castell. S'ha hagut de fer molta pedagogia sobre el valor que tenia.

Your browser doesn’t support HTML5 audio