La mirada del sector local a la crisi del taxi

Parada de taxis del carrer La Mina / Foto: Cugat.cat

Societat

Publicat el 25/gen/19 per Sílvia González / Acn

'Satisfets de tornar a la feina, però amb el cor dividit'. Aquesta és la valoració que fa la cooperativa Ràdio Taxi Sant Cugat després que els professionals del sector hagin decidit desconvocar l'aturada després de sis dies. El portaveu de Ràdio Taxi Sant Cugat, José Luís Roldán, es mostra content de tornar a prestar servei tot i que creu que es podria haver estat més exigent amb el govern, pendent que aprovi dimarts via decret la precontractació de 15 minuts pels cotxes VTC. Una prereserva ampliable a una hora, amb la regulació de l'AMB, i sobre la qual planegen dubtes, segons ha dit Roldán al programa 'Connectats'.

La desconvocatòria de la vaga va arribar la matinada de dimecres a dijous després d'un dia convuls. De les tres opcions que els taxistes havien de votar per prendre una decisió, finalment es va acotar a un 'sí' o 'no' a desconvocar la vaga. Un canvi que va escalfar els ànims, amb dimissió del portaveu del comitè de vaga inclosa.

Els conductors van acceptar per 2.508 vots a favor i 2.177 vots en contra aixecar l'aturada i tornar a treballar. Des de Sant Cugat, José Luís Roldán mostra esperança, tot i que reconeix estar 'amoïnat' per haver de recuperar la confiança de la seva cartera de clients després de gairebé una setmana aturats. Roldán recorda que ells han prestat un servei gratuït aquests dies a gent gran i persones amb mobilitat.

Tot i així el vot de confiança dels taxistes es veurà una vegada entri en vigor la regulació dels serveis VTC. Sobre l'acord: 'No està ben tancat -insisteix Roldán-, no esperàvem 24 hores de precontractació, però sí propostes lògiques perquè proposar 15 minuts alguns s'ho van prendre com un insult'.

Des de Taxi Sant Cugat expliquen que han fet un seguiment de la vaga del 100% i consideren que l'acord assolit 'no està malament del tot'. El membre de la companyia, Àngel Sandín, ha insistit a Cugat.cat que 'cal diferenciar' el servei del taxi del dels VTC. Malgrat la fita assolida, no descarta més mobilitzacions en un futur.

Cugat.cat no ha pogut contactar amb la tercera companyia de taxis local, Excel Taxi, que també va sumar-se a la vaga.

Què diuen les VTC
La patronal dels VTC ha demanat la dimissió del conseller de Territori, el santcugatenc Damià Calvet, i la paralització del decret llei. El president d'Unauto VTC, Eduardo Martín, ha assegurat que quan s'aprovi la regulació les empreses del sector 'procediran al tancament i acomiadament dels treballadors'. El president de la patronal a Catalunya, Josep Maria Goñi, ha dit que a banda de les aplicacions Uber i Cabify, també deixaran d'operar a Barcelona una setantena d'empreses de VTC i gairebé 4.000 treballadors es quedaran a l'atur.




DECLARACIONS

José Luís Roldán

L'hora no la tenim assegurada. El conseller ha passat la pilota a l'AMB amb els 45 minuts restants. Tot dependrà del color polític que hi hagi després.

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Àngel Sandín

Creiem que la solució no està malament i ens pot garantir que els VTC no facin de taxi.

Your browser doesn’t support HTML5 audio