Màgia per aprendre matemàtiques?

Sergio Belmonte explica al 'Sant Cugat a fons' el seu projecte educatiu, basat en l'ús de jocs de mans a classes de secundària


  • Comparteix:

Sergio Belmonte ha visitat Cugat Mèdia / Foto: Guillem Babitsch (Cugat Mèdia)

Sergio Belmonte ha visitat Cugat Mèdia / Foto: Guillem Babitsch (Cugat Mèdia)

Les metodologies innovadores esgarrapen a poc a poc terreny al món educatiu. Poques són, però, tan innovadores com la de Sergio Belmonte, professor de matemàtiques de secundària, que fa servir jocs de màgia per ensenyar als seus alumnes. Els trucs amaguen molts processos matemàtics que desperten l'interès dels alumnes, que els han de reproduir després davant la classe o en vídeo. Belmonte ho ha explicat a la secció 'Viure educant' d'Edbuilding, previ a la seva xerrada, el dia 30 de novembre a l'escola La Floresta, en una jornada de formació de professorat de l'entitat sobre matemàtiques manipulatives.

ESCOLTA-HO

Tot va començar quan Belmonte es va haver d'enfrontar a les seves primeres classes com a professor de matemàtiques a l'institut. A la recerca d'una aplicació 'lúdica' del contingut de l'assignatura, es va adonar que molts jocs de màgia, especialment amb cartes, tenen una explicació matemàtica al darrere. Es va formar com a mag i des de llavors que alguns dels conceptes que ensenya a classe els fa amb aquesta metodologia.

Això sí, també alerta que 'no tot el que es fa a classe es pot explicar a través de la màgia', sinó que és 'un recurs més' per contribuir a la millora de les metodologies educatives. L'objectiu final, que la manera d'adquirir coneixements i competències dels alumnes estigui lligat directament amb la manera com es relacionen ells amb la resta del món. Belmonte alerta que algú que viatgés en el temps des de dues o tres dècades enrere avui en dia no entendria gairebé res del que passa al seu entorn 'excepte en una aula'.


Sergio Belmonte

Això ve dels inicis, quan començava a fer classe. Buscava una aplicació lúdica de les matemàtiques. Estan a tot arreu i vaig descobrir que l'explicació d'alguns efectes de màgia són pura matemàtica.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.