L'Ajuntament presenta al·legacions contra l'autorització per abocar residus a Can Balasc

La Generalitat ha autoritzat que a l'espai, a tocar de Sant Cugat, s'hi aboquin residus industrials, de construcció i de demolició

Imatge d'una manifestació que contra l'obertura de l'abocador / Foto: Cugat Mèdia

Societat

Publicat el 3/jul/20 per Pau Vázquez

L'Ajuntament ha presentat al·legacions a la resolució provisional de la Generalitat que atorga l'autorització ambiental a l'empresa Arrins SL per fer ús de l'abocador de Can Balasc a Rubí, a tocar del terme municipal de Sant Cugat. L'administració catalana ha autoritzat que en aquest espai s'hi puguin abocar més d'un milió de metres cúbics de residus industrials, de construcció i de demolició durant gairebé 14 anys. El consistori fa referència a les al·legacions presentades al risc de contaminació odorífera, a la inadequació del procediment ambiental i a la limitació dels residus inerts inclosos en la llicència vigent.

L'Ajuntament indica que aquesta autorització ambiental comporta un risc d'emissions de gasos d'efecte hivernacle i de partícules, així com sorolls, ja que l'abocador es troba a menys de tres quilòmetres de la zona residencial de Mas Gener. L'ens municipal també assenyala que no s'ha presentat cap estudi d'impacte ambiental i que, per tant, no s'han tingut en compte les lleis d'avaluació ambiental ni de canvi climàtic.

D'altra banda, el consistori també sol·licita a la direcció general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic del departament de Territori i Sostenibilitat que acordi requerir a Arrins SL, entre d'altres, la incorporació a la sol·licitud d'autorització ambiental de l'estudi d'impacte i que refaci l'estudi d'olors. També demana que s'incorpori a l'autorització ambiental l'obligació d'instal·lar un sistema de tractament d'olors com a mesura de seguretat que s'activi en cas d'avaria o parada de la torxa que garanteixi que no hi haurà un impacte per immissió d'olor a cap zona residencial de Rubí, Castellbisbal i Sant Cugat.

La regidora de Sostenibilitat i Comissionada per a l'Emergència Climàtica, Alba Gordó, ha explicat a Cugat Mèdia que han presentat aquestes al·legacions per 'garantir' que l'empresa compleix amb tots els requisits i perquè s'afegeixi un estudi de l'impacte ambiental que tingui en compte les lleis d'avaluació ambiental i del canvi climàtic. Gordó també ha assenyalat que treballen amb l'Ajuntament de Rubí per 'afrontar el problema de manera conjunta'.

Una lluita veïnal històrica
El febrer passat, centenars de persones es van manifestar contra l'obertura de l'abocador. La mobilització, organitzada per la plataforma 'Rubí sense abocadors', reclamava a l'ajuntament del municipi que fes un informe desfavorable i no els atorgués la llicència urbanística. El consistori ha escoltat les reivindicacions veïnals, i ja ha denegat en dues ocasions el projecte d'actuacions específiques (PAE) als promotors de l'abocador de Can Balasc perquè no han presentat l'estudi d'impacte ambiental.

Ara, però, l'empresa pot tornar a demanar la llicència d'obres prèvia aprovació d'un projecte d'actuacions específiques en sòl no urbanitzable o d'un pla especial urbanístic (PEU). Si s'aprova definitivament l'autorització ambiental, l'empresa promotora de l'abocador només necessitarà aquesta llicència per posar-lo definitivament en funcionament.


DECLARACIONS

Alba Gordó

Hem d'intentar que l'abocador compleixi amb tots els requeriments necessaris i amb l'estudi d'impacte ambiental i totes les accions necessàries per reduir aquest impacte.

Your browser doesn’t support HTML5 audio