69 dones a Sant Cugat tenen una ordre de protecció com a víctimes de violència masclista

L'atenció de Mossos i els serveis municipals s'ha intensificat durant la pandèmia


Temes relacionats

Les portes on picar davant un cas de violència masclista (25/nov/20)


  • Comparteix:

Imatge d'arxiu / Foto: Guillem Babitsch

Imatge d'arxiu / Foto: Guillem Babitsch

Un total de 69 dones de Sant Cugat tenen una ordre de protecció com a víctimes de violències masclistes. De gener a octubre, els Mossos d'Esquadra han registrat 48 denúncies per violència de gènere i 21 per violència domèstica, menys que l'any anterior, però es tracta de delictes que no sempre són denunciats. Tant les ordres de protecció com el nombre de denúncies són dades que mostren només la punta de l'iceberg d'una xacra que es pot agreujar durant èpoques de confinament. És per això que tant els Mossos d'Esquadra, que tenen un grup d'atenció a la víctima, com l'Ajuntament a través del Servei d'Informació i Atenció a la Dona (SIAD) -Cugat Mèdia ho explica en aquest reportatge- han intensificat l'atenció i el seguiment.

El SIAD ha atès 145 dones aquest any, de les quals 68 han estat per una situació de violència masclista. Es tracta d'un increment del 21,4% respecte al 2019, quan es van atendre 56 dones per violències masclistes d'un total de 172.

En tots els casos es tracta de violència psicològica, principalment en l'àmbit de la parella, però també el familiar i laboral. La majoria de dones ateses són de mitjana edat, amb fills, estudis superiors, feina remunerada i de nacionalitat espanyola, tot i que des dels serveis d'atenció es recalca que la violència pot afectar qualsevol dona.

Així, en total, el SIAD ha realitzat 601 atencions, un 35% més que el 2019. Especialment durant el període de l'estat d'alarma, quan s'han fet 231 atencions, de les quals 37 han estat per violència masclista, un 42,3% més que el mateix període de l'any anterior (26 de 163 atencions).

Per la tinenta d'alcaldia de Drets Socials i Igualtat, Núria Gibert, les xifres evidencien que la pandèmia a agreujat aquesta xacra, contra la qual s'ha d'implicar, ha dit, tota la societat.

És per això que s'ha reforçat l'atenció i el servei durant l'estat d'alarma. També ho han fet els Mossos d'Esquadra, que des de l'inici de la pandèmia han realitzat més de 700 trucades de control i seguiment.

Sota la protecció dels Mossos d'Esquadra
Els Mossos tenen 98 expedients actius de seguiment, és a dir, víctimes de violència masclista que estan sota els protocols del cos. D'aquestes, 69 tenen ordres de protecció, dues d'elles amb un risc alt.

El cos no ha registrat un increment de les denúncies durant el 2020. De fet, els casos registrats per violència de gènere s'han reduït un 7,68% (de 52 a 48) i els de violència domèstica un 34,80% (de 32 a 21).

També han disminuït els delictes contra la llibertat sexual, un 31,58% (de 19 a 13) amb nou denúncies per abusos i quatre per agressions sexuals.

Nou protocol
L'Ajuntament ha actualitzat el Protocol local per a l'Abordatge Integral de la Violència Masclista en l'Àmbit de la Parella, que inclou els circuits d'atenció i l'adaptació als canvis legislatius i els recursos disponibles.



Núria Gibert

Les violències masclistes lluny d'erradicar-se s'augmenten quan la situació es complica. L'estat d'alarma ha empitjorat la situació de víctimes de violències i ens posem en alerta.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.