S'alenteix el ritme de vacunació mentre les dades de contagis s'estanquen a nivells molt alts

La Unió Europea critica les farmacèutiques per complir amb les vacunes i aconsella no viatjar a zones com Catalunya

Un dels sanitaris de Mútua Terrassa mentre és vacunat / Foto: HUMT

Societat

Publicat el 26/gen/21 per Albert Solé

Mentre els hospitals i les UCI continuen massa plenes, les dades epidemiològiques han frenat en sec la tendència a la baixa fruit de les restriccions actuals. Els índexs s'han estancat a nivell català, però a Sant Cugat ja fa dos dies seguits que tornen a créixer moderadament. Així, la velocitat de reproducció del virus (l'Rt) ha passat de 0,87 a 0,95 en 24 hores, mentre que el risc de rebrot ha pujat 24 punts i ja s'ha situat als 469. Aquesta mala notícia coincideix amb una altra frenada, la del ritme de vacunació. A Sant Cugat, per exemple, ahir només es van posar quatre segones dosis de la vacuna contra el coronavirus. És en aquest context que tenen més ressò les paraules de la Unió Europea criticant les farmacèutiques per no complir el contracte de subministrament de vacunes, i les recomanacions de no viatjar a zones com Catalunya, amb un risc de rebrot superior a 500 punts.

La UE ha retret a AstraZeneca el retard en l'entrega de vacunes previstes i eleva el to contra la companyia britànica després d'una reunió fallida aquest dilluns. "Volem saber on s'han produït les dosis i a qui s'han distribuït", ha avisat l'eurocomissària de Salut, Stella Kyriakides. En paral·lel, Brussel·les proposa restringir els viatges a les zones de risc alt amb una incidència superior als 500 casos, com és el cas d'Espanya. Com ja va avançar la setmana passada, la Comissió Europea ha presentat aquest dilluns una recomanació en què planteja la creació d'una àrea de risc de vermell fosc per homogeneïtzar les restriccions de moviment a la Unió Europea.

Comparació de les dades de Sant Cugat amb les del Vallès Occidental i les de Catalunya:

Sant Cugat
Rt: 0,95
Risc de rebrot: 469
Risc de rebrot a 14 dies: 504,35
PCR positives: 5,26%
Vacunats 1a dosi: 2.266
Vacunats 2a dosi: 167

Vallès Occidental
Rt: 0,95
Risc de rebrot: 560
Risc de rebrot a 14 dies: 596,41
PCR positives: 6,04%
Vacunats 1a dosi: 20.461
Vacunats 2a dosi: 1.236

Catalunya
Rt: 0,94
Risc de rebrot: 589
Risc de rebrot a 14 dies: 655,46
PCR positives: 6,94%
Vacunats 1a dosi: 180.462
Vacunats 2a dosi: 9.422

[Trobareu aquestes dades a la portada de la web de cugat.cat actualitzades cada dia perquè es pugui consultar ràpidament l'estat epidemiològic de Sant Cugat a un cop d'ull]