Sorea prova a Sant Cugat un nou sistema per detectar fuites i fraus d'aigua

És un dispositiu amb intel·ligčncia artificial més precís, menys costós i que evita els talls en el subministrament

Imatge de la prova / Foto: Sorea

Societat

Publicat el 25/feb/21 per Anna González

Sorea estŕ validant un nou sistema per mesurar cabals d'aigua que ha de servir per detectar, entre d'altres, fuites, pčrdues i fraus. Les proves d'aquesta tecnologia, basada en intel·ligčncia artificial, s'han realitzat a Sant Cugat, ja que, tot i que no és un municipi especialment conflictiu en incidčncies, compta amb un volum considerable d'equips de telemesura a les llars. Es tracta d'un dispositiu no invasiu capaç de mesurar cabals molt petits, fet que millora la precisió, evita els talls en el subministrament i redueix els costos.

En concret, són sensors especials que es col·loquen al cos de les canonades o vŕlvules juntament amb un transmissor de dades. La seva mida no supera la d'un telčfon mňbil, perň té més precisió que els aparells actuals, segons ha explicat a Cugat Mčdia el cap de l’Oficina Tčcnica de la Gerčncia Vallčs Occidental - Baix Llobregat de Sorea, Péter Kövessi.

Per Kövessi, es tracta d'una tecnologia més econňmica, alhora que permet guanyar temps i, per tant, reduir volum d'aigua perdut. "Aquesta tecnologia ens permetria col·locar aquest cabalímetre en punts estratčgics de la xarxa i acotar la fuita. És a dir, si un sector té 1.000 escomeses, podríem acotar a 50", ha explicat Kövessi.

Així, una vegada completada la validació del nou sistema, que ara s'estŕ posant a prova per detectar per exemple frau als hidrants; la intenció és incorporar-la a la companyia i fer-la servir per detectar aquestes pčrdues o realitzar campanyes per a la millora del servei.




DECLARACIONS

Péter Kövessi

Aquesta tecnologia ens permetria col·locar aquest cabalímetre en punts estratčgics de la xarxa i acotar la fuita. És a dir, si un sector té 1.000 escomeses, podríem acotar a 50.

Your browser doesn’t support HTML5 audio