El Monestir de Sant Cugat tornarà a tenir vitralls a la façana sud, quatre segles després

La instal·lació dels vitralls als finestrals gòtics, que culmina la restauració de la façana sud de l'església, està previst que duri dues setmanes

Imatge dels nous vitralls del Monestir de Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

Societat

Publicat el 12/jul/21 per Martí González

Ja ha començat la instal·lació dels vitralls als tres finestrals gòtics de la façana sud de l'església del Monestir, uns treballs que significaran el final del procés de restauració d'aquesta façana, que va tenir lloc fa dos anys i es va aturar per la pandèmia. Aquesta part de l'església, que dona als Jardins del 'Paga-li, Joan' i va ser construïda entre el 1250 i 1335, s'estima que no té vidrieres a les tres grans obertures verticals des de, com a mínim, el segle XVIII.

Els nous vitralls, dissenyats per Anna Santolària, es basen en la tècnica clàssica, d'arrel gòtica, del vitrall de llosetes diaprades (peces en forma de rombe de vidre bufat i emplomades), amb dues solucions segons l'emplaçament dins del finestral: a les obertures verticals (llancetes) són incolores amb textura que matisa la transparència, un fet que permet mantenir les parets de les capelles barroques en segon terme, i així poder-les veure. A les traceries (la part superior de les llancetes) es trenca la geometria rígida del rombe i té dos tons de color, blau i vermell, inspirant-se en la vitralleria característica del gòtic. Les vidrieres s'han fet seguint tècniques d'arrel medieval amb formalització contemporània.

Foto: Localpres

Moment de la instal·lació dels vitralls en un dels finestrals / Foto: Localpres


El pressupost d'aquest projecte, impulsat per l'Ajuntament en col·laboració amb el departament de Cultura de la Generalitat i la Diputació de Barcelona, ha estat de 50.533,75 euros. La durada prevista dels treballs és de dues setmanes i la intenció és presentar els nous vitralls al voltant de la festivitat de Sant Cugat (27 de juliol).