Windown, un taller d'art inclusiu per crear i enfortir vincles

Es tracta d'una activitat setmanal, oberta a tothom, que puntualment s'ha traslladat del Centre d'Art Maristany a la Casa de Cultura

El taller Windown dins de 'New Passwords' / Foto: Cugat Mèdia

Societat

Publicat el 22/oct/21 per Sara Bella

El taller d'art inclusiu Windown s'ha traslladat, per un dia, a la Casa de Cultura, per aprofitar les últimes hores de la mostra 'New Passwords. Contrasenyes per resistir', de Pep Puig. Així, més d'una vintena de persones s'han trobat per pintar, com fan cada divendres al Centre d'Art Maristany. Segons ha explicat a Cugat Mèdia el psicòleg del Taller Jeroni de Moragas, Ismael Guzmán, 'Windown ofereix un espai lliure perquè la persona pugui explorar les seves habilitats més creatives'. En aquest sentit, els voluntaris són 'poc intervencionistes i més facilitadors'.

Sobre la varietat de persones que participa en els tallers setmanals, Guzmán ha recalcat que s'intenta "fugir de l'endogàmia", és a dir, que l'espai no és només per a persones amb dificultats, "perquè en realitat tots en tenim i a través de l'art ens adonem que tots tenim les nostres rigideses per expressar-nos de forma lliure", ha dit.

Per la seva banda, el president de Windown, Gusti Rosemffet, ha assegurat que, més enllà del resultat, el que és important és aprofitar l'espai per relacionar-se amb altres persones. "Pintar és una excusa per relacionar-nos, és el que s'anomena pintura relacional", ha concretat. El Gusti, com el coneix tothom, assegura que la màgia d'aquest taller és que "persones que potser no es poden comunicar verbalment, ho fan a través del color".

Finalment, l'artista i voluntari de Windown, Pep Puig, ha posat èmfasi en el vessant terapèutic de l'art i en la importància d'establir relacions d'iguals i d'''acceptar la gent tal com és". Puig ha expressat també que el fet d'haver fet aquesta sessió a la sala on ell exposa, "no necessàriament els inspirarà, perquè cadascun d'ells ja té molt món interior i el saben bolcar d'una manera espontània".






DECLARACIONS

Ismael Guzmán

El treball de Windown intenta oferir un espai lliure perquè la persona pugui explorar amb diferents materials com desenvolupar les seves habilitats més creatives

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Gusti Rosemffet

Potser no tens l'oportunitat de conèixer una persona autista, però si et poses a pintar amb ella, t'hi relaciones. El resultat final no és important, ho és generar aquestes relacions. I això ha fet que s'obri l'espai a moltes persones.

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Pep Puig

A través de l'art pots establir una relació d'igual a igual, independentment de com et funcionin les neurones. I d'això es tracta, en aquest taller, d'acceptar la gent tal com és i de facilitar-los les eines perquè s'expressin, sense massa consignes.

Your browser doesn’t support HTML5 audio