Tot el que has de saber sobre les preinscripcions escolars del curs 2022-2023

Responem les preguntes freqüents sobre el procés de preinscripció escolar que comença aquest dilluns

Una nena amb la mà aixecada dins l'aula / Foto: Cugat Mèdia (Lluís Llebot)

Societat

Publicat el 7/mar/22 per Redacció

Aquest dilluns 7 de març comença el període de preinscripció escolar per al curs 2022-2023. Un procés que s'allargarà fins al 31 de maig segons els estudis a què es vulgui optar, i és habitual tenir alguns dubtes sobre com formalitzar les preinscripcions. A quines escoles i instituts es pot optar, com omplir el formulari, què passa si les famílies es queden sense plaça o com consultar la llista d'admesos són alguns dels dubtes a l'hora de fer les preinscripcions per al curs escolar. Cugat Mèdia t'acosta una guia amb els principals aspectes a tenir en compte.


ESPECIAL PREINSCRIPCIONS 2022-2023 A CUGAT MÈDIA

A QUINS CENTRES PUC OPTAR? HAN CANVIAT LES ZONES ESCOLARS?
Sí, Sant Cugat passa de dues a cinc zones escolars de cara al curs 2022-2023. Les famílies, per tant, hauran d'escollir entre tres, quatre o cinc centres de la seva zona. La nova zonificació prioritza la proximitat al centre i l'heterogeneïtat sociocultural de les famílies. Des de l'Ajuntament s'ha habilitat un cercador mitjançant el qual es poden consultar les escoles, instituts i centres educatius que corresponen a una determinada adreça. S'hi pot accedir a través d'aquest enllaç.



HAN CANVIAT ADSCRIPCIONS ALS INSTITUTS? QUIN INSTITUT LI TOCA A LA MEVA ESCOLA?
A partir del pròxim curs hi haurà zonificació única, tot i que cada escola pública tindrà adscrits dos instituts. Així, les escoles La Floresta, Ferran i Clua, Ciutat d'Alba, Turó de can Mates i Joan Maragall tindran plaça garantida als instituts Arnau Cadell i Angeleta Ferrer, mentre que les escoles Pins del Vallès, Gerbert d'Orlhac, L'Olivera, Collserola i Pi d'en Xandri estan adscrites al Pla Farreras i al Leonardo da Vinci.

ELS CRITERIS DE PUNTUACIÓ HAN CANVIAT, QUIN SÓN PER AQUESTA PREINSCRIPCIÓ?
  • Si el fill o filla que opta a la plaça té germans o germanes que ja estan estudiant al centre sol·licitat, s'obtenen 50 punts.
  • Quan el domicili habitual de la família es troba dins la zona educativa del centre escolar que es demana en primer lloc, se sumen 30 punts.
  • Quan la ubicació del lloc de feina del pare, la mare, el tutor o la tutora està dins la zona educativa del centre triat en primer lloc, se sumen 20 punts.
  • Quan el domicili familiar es troba dins del mateix municipi, però no dins de la zona educativa del centre que s'ha triat en primer lloc, se sumen 10 punts.
  • Si la família percep la renda garantida de ciutadania, se sumen 15 punts.

  • En cas d’empatar en punts, es tenen en compte els criteris següents:
  • Discapacitat de l'alumne/a, pare o mare, tutor/a o germans: 15 punts.
  • Quan el pare o mare o tutor/a legal treballa en el centre, en el moment de presentar la sol·licitud de preinscripció: 10 punts.
  • Pel fet de formar part d'una família nombrosa: 10 punts.
  • Pel fet de formar part d'una família monoparental: 10 punts.
  • Pel fet que l'alumne/a hagi nascut en un part múltiple: 10 punts.
  • Pel fet que l'alumne/a es trobi en situació d'acolliment familiar: 10 punts.
  • Quan s'acrediti la condició de víctima de violència de gènere o terrorisme: 10 punts.

  • ON PUC ACONSEGUIR EL FORMULARI PER FER LA PREINSCRIPCIÓ?
    En el procés de preinscripció d'enguany, la sol·licitud de preinscripció és electrònica i es pot fer des de qualsevol ordinador, tauleta o mòbil connectats a Internet, accedint al web preinscripcio.gencat.cat, on es comprovarà la identitat de les persones que fan els tràmits. Per això, l'alumne o alumna, o el pare o la mare (si l'alumne/a és menor d'edat) que faci el tràmit s'ha d'autenticar electrònicament. Hi ha diferents vies, però la més ràpida i senzilla és l'ús de l'idCAT Mòbil. Es pot sol·licitar fàcilment per Internet al portal idcatmobil.seu.cat.

    QUAN PUC PRESENTAR LA SOL·LICITUD?
    La sol·licitud de preinscripció d'educació infantil (3-6 anys), l'has de presentar del 7 al 21 de març de 2022 i has d'adjuntar-hi la documentació d'identificació o de criteris que correspongui. La documentació que no hagis pogut adjuntar durant el període de presentació de sol·licituds, la pots afegir del 22 al 23 de març. Si no l'has pogut presentar en les dates indicades, pots fer el tràmit a partir del 28 de març i fins al 28 d'abril de 2022. En aquest cas seran sol·licituds fora de termini i s'assignaran posteriorment a les presentades en termini. Les sol·licituds per a secundària obligatòria es poden presentar a part del del 9 al 21 de març. Aquí pots consultar tot el calendari de preinscripcions i matriculació per nivells.

    ON PUC INFORMAR-ME?
    L'Oficina Municipal d'Escolarització (OME) és un espai per a resoldre els dubtes de les famílies al voltant de la preinscripció. L'OME adapta el seu horari de cara a les preinscripcions escolars.

    S'HAN D'OMPLIR TOTES LES CASELLES?
    En la sol·licitud de preinscripció s'habilita un apartat per indicar els centres i ensenyaments en els quals se sol·licita plaça, amb un màxim de 10 peticions. Es recomana que s'especifiqui el major nombre possible, per ordre de preferència.

    QUÈ PASSA SI NO TINC CAP PLAÇA A CAP CENTRE DEMANAT?
    En el cas de P3 i 1r d'ESO, hi ha plaça assegurada en començar etapa educativa. Pel que fa a la resta de cursos, l'obtenció de la plaça anirà en funció dels llocs vacants i de si s'ha marcat o no optar a la 'plaça d'ofici'.

    QUÈ ÉS L'ASSIGNACIÓ D'OFICI?
    L'assignació d'ofici és aquella que es produeix al final del procés de preinscripció per a sol·licituds que, tenint marcada l'opció en el formulari, no han aconseguit plaça en cap de les opcions consignades en la sol·licitud. L'opció "plaça d'ofici" s'ha de marcar quan hi hagi la necessitat de canviar de centre escolar. Així, en cas de no accedir a cap de les opcions demanades, s'assignarà una plaça d'ofici, per tal que l'alumne no quedi fora del sistema educatiu. En el cas d'alumnes de primer curs de segons cicle d'educació infantil (P3) i de primer curs d'educació secundària obligatòria (ESO) no afecta aquesta opció, perquè l'assignació de plaça d'ofici és automàtica.

    HI HA LLISTA D'ESPERA PER A LES ESCOLES?
    Sí. Si s'ha adjudicat una escola fora de la primera opció, hi ha la possibilitat de la llista d'espera en funció dels moviments de les inscripcions, que es poden allargar fins al setembre.

    QUAN I ON PUC CONSULTAR LES LLISTES DE L'ALUMNAT ADMÈS I LES LLISTES D'ESPERA?
    El 10 de juny. Les llistes es poden consultar presencialment al centre escollit en primera opció o a l'OME. També es pot mirar el resultat al web de la Generalitat introduint el DNI de l'adult que ha formalitzat la preinscripció.

    ES MANTÉ LA PUNTUACIÓ OBTINGUDA A LA PRIMERA OPCIÓ PER A LA RESTA D'OPCIONS?
    Sí.

    ES POT PRESENTAR MÉS D'UNA SOL·LICITUD DE PREINSCRIPCIÓ?
    No, la presentació de més d'una sol·licitud per accedir a ensenyaments inclosos en un mateix procediment de preinscripció comporta la invalidació dels drets de prioritat que puguin correspondre. Si per falta d'acord entre les persones que comparteixen la pàtria potestat del menor hi ha una duplicitat de sol·licituds o una sol·licitud de preinscripció per canviar de centre, i mentre no hi hagi una resolució judicial, es prioritza la continuïtat al mateix centre on està escolaritzat l'alumne o alumna i s'anul·len les sol·licituds de preinscripció. Quan es tracta de nova matrícula o en altres circumstàncies que les comissions de garanties d'admissió considerin, escoltades les persones interessades, les comissions anul·len una de les sol·licituds.