La foguera de la Flama del Canigó s'endú 'tot allò que fa mal'

La tradicional encesa de la foguera de Sant Joan ha aplegat desenes de persones al centre de Sant Cugat

Societat

Publicat el 23/jun/22 per Sergio Morales

La Flama del Canigó ha tornat a il·luminar les places dels municipis d'arreu del país, tot posant de manifest una realitat que deixa enrere el pitjor de la pandèmia. Un pas endavant simbolitzat pel foc, que crema 'tot allò que fa mal'. La reivindicació de la llengua catalana i les actuacions de cultura popular han protagonitzat una jornada tradicional organitzada per Òmnium Cultural que ha aplegat desenes de persones a la plaça d'Octavià. L'encesa de la flama, que marca l'inici de la celebració de la revetlla de Sant Joan, enguany ha tingut un caràcter reivindicatiu, amb una crida per mantenir viva la llengua catalana.

El manifest unitari d'enguany l'ha escrit l'activista i editor valencià Eliseu Climent. Precisament, el text lloa llengua, "que fonamenta la nostra cultura, que vehicula les nostres idees, que dona forma als nostres ideals i que es ramifica en una multitud de fórmules locals que l'endolceixen i el fan ric". El manifest es llegeix arreu del territori, però a Sant Cugat ha tingut un component especial, ja que el fill de l'autor, Eliseu, és resident a la ciutat i ha estat l'encarregat de pronunciar-lo. El text, ha destacat Climent fill, posa de relleu "dos pilars de la cultura dels Països Catalans: el foc i el caminar", e referència a les marxes que es van produir com a protesta a la sentència de l'1-O.

L'alcaldessa, Mireia Ingla, ha criticat "els atacs constants de la justícia espanyola" contra el català. Per a Ingla, el català és "la eina de cohesió" del país: "Preservem-la", ha demanat.

La trobada, presentada per l'actriu Sònia Guimerà, ha comptat amb la participació de la Unió Ciclista Sant Cugat, que ha portat la flama en dues columnes fins al centre de la ciutat. A més, hi han actuat les Caparrotes, els Geganters i els Bastoners, i els Diables s'han cuidat de tota la part lligada al foc. L'Entitat Sardanista ha amenitzat l'espera a plaça fins que ha arribat la flama.

El pebeter, en primer terme, amb la foguera al centre de la plaça d'Octavià / Foto: Cugat Mèdia


La tradició

La Flama del Canigó és una tradició vinculada al solstici d'estiu que té lloc cada any a diversos indrets dels Països Catalans entre el 22 i el 23 de juny des del 1955. La festivitat comença amb la renovació del foc al cim del Canigó i culmina amb l'encesa de les fogueres la nit de Sant Joan, després que voluntaris d'arreu reparteixin la flama pels pobles.






DECLARACIONS

Jaume Angerri

Teníem ganes de tornar a fer la festa.

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Eliseu Climent

Posem de relleu dos pilars de la cultura dels Països Catalans: el foc i el caminar.

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Mireia Ingla

La reivindicació pren importància davant els atacs a la llengua. El català és la llengua de cohesió social més potent que tenim.

Your browser doesn’t support HTML5 audio