Piscines municipals de franc i la Biblioteca Gabriel Ferrater més hores oberta durant l'onada de calor

Aquests equipaments estaran disponibles mentre hi hagi un nivell del pla Alfa de mínim 3 sobre 6, i aquest divendres estem a 6

El termòmetre d'una farmàcia marcant 37 graus / Foto: ACN

Societat

Publicat el 15/jul/22 per Bel Miralles

Les piscines municipals seran gratuïtes i la Biblioteca Gabriel Ferrater ampliarà horaris mentre duri l'onada de calor. Aquestes mesures seran efectives sempre que hi hagi un nivell del pla Alfa de com a mínim 3 sobre 6. El Servei Meteorològic de Catalunya ha avisat que Sant Cugat ha arribat aquest divendres al nivell màxim de perill, un 6 sobre 6. Davant la situació de risc, des del 15 fins al 19 de juliol a tota Catalunya s'aplicaran restriccions en el lleure, l'activitat agrícola i l'accés a massissos i parcs naturals.

Per ajudar a combatre la calor, l'Ajuntament oferirà refugis climàtics en equipaments municipals que estiguin climatitzats. La Biblioteca Gabriel Ferrater obrirà cada dia de la setmana, de 10 a 14 h i de 15.30 a 20.30 h i es posaran a disposició de la ciutadania els vestíbuls de l'edifici consistorial, el Xalet Negre, el Casal Torre Blanca i altres equipaments semblants. Com és habitual en casos d'onada de calor, les piscines municipals seran gratuïtes pels habitants de Sant Cugat i Valldoreix.

L'alcaldessa, Mireia Ingla, ha recordat a Cugat Mèdia que aquesta és una mesura que es va posar en marxa el 2019 i ha insistit en la necessitat d'extremar la prudència. "Vam tenir en compte el que deien els experts. Es preveia que les onades de calor anirien a més. Demano que tothom es cuidi molt. Les onades de calor tenen un alt risc per les persones, per això hem de fer coses per millorar aquesta situació".

Actualment, a Catalunya està activada la fase d'alerta del Pla de Protecció Civil Municipal pel risc d'incendis i d'onada de calor. El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha fet una crida a la prudència i ha recalcat que la situació és extrema.

Així doncs, a Sant Cugat i a la resta de municipis que es troben en aquest nivell del Pla Alfa, s'apliquen les següents mesures:

  • Queden suspeses les activitats d'educació en el lleure de tipus acampada, ruta i ruta esportiva i les activitats esportives que es desenvolupin en el medi natural, si no es poden traslladar a algun nucli.
  • Se suspèn l'activitat agrícola amb ús de maquinària entre les 12 i les 18 hores, exceptuant la recollida de fruita i productes hortícoles, la sega de l'alfals, llaurar els camps de rostolls i el conreu d'arròs.
  • Se suspenen les obres no autoritzades expressament pel Servei Català de Trànsit a la xarxa interurbana inclosa la sega de cunetes, i es restringeix l'ús d'eines com radials a menys de 500 metres de la zona forestal i a menys de 50 de terrenys agrícoles.
  • Es restringeix l'accés a nou massissos i parcs naturals per l'alt risc d'incendi: Montgrí, Cap de Creus, l'Albera, les Gavarres, Montsec d'Ares, Montsec de Rúbies, Baronia de Rialp, Montserrat i Sant Llorenç del Munt i l'Obac.

  • Consells davant de la calor

  • Cal hidratar-se molt sovint. Beure força aigua i evitar l'alcohol i els àpats copiosos.
  • Evitar sortir al carrer i fer esport a l'aire lliure en les hores de màxima insolació.
  • Dur el cap cobert en cas de treballar a l'aire lliure.
  • Tenir especial cura en cas de patir una malaltia crònica, ser un infant o persona d'edat avançada.
  • Buscar refugis climàtics per passar-hi almenys un parell d'hores al dia, en cas de no disposar d'aparells de refrigeració a casa.
  • Visitar un cop al dia a familiars o persones grans que viuen soles per assegurar que s'hidraten i segueixen aquestes recomanacions.
  • Treure a passejar les mascotes en les hores més fresques i garantir que sempre tenen aigua a l'abast i ombra.














  • DECLARACIONS

    Mireia Ingla

    Avui obrim les piscines de manera gratuïta mentre duri l'onada de calor. És una mesura que vam posar en marxa el 2019 preveient el que ha passat, que cada dia aniran a més aquestes onades.

    Your browser doesn’t support HTML5 audio