L'Àrea de Polítiques Socials prepara accions per reduir l'impacte psicològic de la immigració

El consistori ha fet un estudi sobre aquest impacte psicològic, on destaquen la pèrdua d'espontaneïtat o la depressió

Societat

Publicat el 22/mar/05 per Mariona Surribas

L'Àrea de Polítiques Socials de l'Ajuntament ha elaborat un informe on s'analitza l'impacte psicològic de la immigració tant en les persones nouvingudes com en la població autòctona. A partir d'aquest estudi, el consistori encetarà accions per intentar ajudar els immigrants a integrar-se, com l'organització d'uns tallers d'aprenentatge multicultural amb les arts plàstiques com a fil conductor.

Pèrdua de l'espontaneïtat, períodes de depressió o dificultat per expressar les emocions. Aquests són alguns dels efectes que pateixen molts dels immigrants extracomunitaris que arriben a casa nostra. Així es desprèn de l'informe realitzat per l'Àrea de Polítiques Socials de l'Ajuntament, elaborat per la mediadora intercultural Helga Flantermesky.

L'objectiu d'aquest estudi és analitzar els principals punts d'impacte psicològic que comporta la immigració, tant en les persones immigrades com en la població autòctona. Segons ha explicat Helga Flantermesky, a partir d'aquí es començaran a dissenyar actuacions per tractar de reduir l'impacte psicològic que pateixen els immigrants.

Helga Flantermesky

A partir del que hem extret de l'informe posarem en marxa accions per intentar que les persones immigrades tinguin eines per fer front al procés de dol i l'impacte psicològic que pateixen.


Segons Flantermesky, les dones són el col·lectiu extracomunitari majoritari a Sant Cugat. Aquest col·lectiu, segons la mediadora intercultural, és més vulnerable a patir els efectes del 'dol migratori' ja que en la majoria de casos han deixat els seus fills al país d'origen.

Helda Flantermesky

Les dones immigrades són més vulnerables a patir un procés de dol, perquè en la majoria de casos deixen els seus fills al país d'origen. A Sant Cugat representa el major col.lectiu d'immigrants.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



A partir d'aquestes conclusions, l'Ajuntament encetarà un seguit d'accions per tal d'ajudar a les persones immigrades a conèixer quins són els efectes psicològics més comuns en el procés d'adaptació a una nova vida. Aquest és el primer pas, diu Flantermesky, perquè hi hagi una integració correcta, un procés en el qual també ha de participar la població autòctona, ja que també experimenta l'impacte que provoca rebre a ciutadans nouvinguts amb una cultura diferent.

En concret, Sant Cugat se sumarà a partir del mes d'abril al projecte europeu 'Colores', que tracta de proporcionar tant als immigrants com a les persones autòctones eines per facilitar el procés d'integració. El projecte, que es durà a terme també a Barcelona, està basat en un seguit de tallers d'art-teràpia, on un grup d'immigrants i un altre d'autòctons treballaran aspectes com l'autoconeixement, la cooperació i la convivència, amb la creació plàstica com a fil conductor.