La notícia sobre les llicències d'edat del Parlament del diari 'Ara', Premi Ramon Barnils 2022

La investigació de la periodista Núria Orriols ha sigut la més votada, junt amb un documental sobre la fossa civil més gran de Catalunya

Núria Orriols recull el Premi Ramon Barnils de Periodisme d'Investigació / Foto: Raquel Pérez - Grup Barnils

Societat

Publicat el 21/des/22 per Albert Solé

La investigació sobre les llicències d'edat que tenien alguns dels funcionaris del Parlament de Catalunya de la periodista Núria Orriols del diari 'Ara', i el documental de Produccions Ventdedalt sobre una fossa de la guerra civil, 'La llibreta del doctor Gras', són els guanyadors del 8è Premi Ramon Barnils de Periodisme d'Investigació, dotat amb 1.500 euros en cada categoria. Cugat Mèdia ha tornat a col·laborar-hi formant part del jurat, en nom de l'Ajuntament de Sant Cugat, que és un dels patrocinadors. Els premis s'han entregat aquest dimecres al Born Centre de Cultura i Memòria de Barcelona.


Premi categoria nacional

El guanyador és el reportatge de les Llicències per edat publicat pel diari 'Ara' de la periodista berguedana Núria Orriols. El jurat valorat especialment la dificultat de l'autora per accedir a la informació i les traves que ha hagut de vèncer, l'escàndol que va destapar i l'impacte que ha tingut a nivell públic i institucional, que ha aconseguit canvis. La investigació destapa que el Parlament destinava 1,7 milions d'euros anuals a funcionaris que ja no hi treballaven. En concret, 21 funcionaris de la cambra estaven cobrant pràcticament el 100% del seu sou malgrat que ja no ocupaven el seu lloc de treball.

Premi categoria de proximitat

El guanyador és el documental 'La llibreta del doctor Gras'. El jurat ha destacat la gran varietat de fonts i l'aportació de testimonis directes, la contextualització, la feina de recerca i el tractament rigorós i sensible. El treball és obra de Júlia Albacar, Andreu Prunera i David Barreda, que el van publicar al canal de Youtube de Produccions Ventdedalt i estrenat el 30 de setembre. La investigació recull la història de la fossa de la guerra civil situada a Móra d’Ebre, la més gran que s'ha exhumat a Catalunya, a partir de la nota en la llibreta d'un cirurgià de l'exèrcit republicà, el doctor Gras.

Menció especial categoria de proximitat

El jurat ha volgut fer una menció especial al reportatge del periodista Rafa Marrassé pel tema del Benzè a la web Porta Enrere per l'impacte del seu reportatge i per la feina continuada i sense descans d'investigació que fa.

El jurat d'aquest any ha estat format per Albert Solé, cap d'Informatius de Cugat Mèdia; Isabel Serrano, representant de l'AMIC i coordinadora del diari 20minutos; Candela Ollé, professora de periodisme a la Universitat Oberta de Catalunya; Jordi Marsal, periodista de l'ACN; Carles Prats, periodista del 'Sense Ficció' i premiat en l'edició del 2021; i Enric Borràs, president del Grup de Periodistes Ramon Barnils.

Borràs, ha reivindicat el periodisme d'investigació que es fan els periodistes moguts per la "il·lusió per la feina ben feta, les ganes de canviar el món explicant-lo, amb capacitat d'innovar i rigor". Alhora, el president de Grup Barnils ha reivindicat el periodisme que es fa "trepitjant carrer, parlant cara a cara amb la gent, contrastant, buscant allò que alguns amaguen, molestant el poder".

Els patrocinadors d'aquesta edició han sigut l'Institut d'Estudis Ilerdencs, Abacus, l'Ajuntament de Sant Cugat, l'AMIC - Associació de Mitjans d'Informació i Comunicació-, la Diputació de Lleida, el Departament de la Presidència de la Generalitat de Catalunya, la DO Terra Alta i el Born CCM.