'El tabaquisme és una malaltia crònica, però està vist com un vici'

Montse Moral i la doctora Ester Valle parlen sobre les conseqüències de fumar i sobre el paper del Todacitan per deixar l'addicció

Fotografia d'un home fumant / Foto: Elisenda Rosanas (acn)

Societat

Publicat el 23/feb/23 per Sergi Crusells

El 20% de la població de l'Estat espanyol, segons l'Eurostat, afirma que és fumadora diària, malgrat els advertiments sobre els efectes perjudicials sobre la salut que té el tabac. L'Organització Mundial de la Salut (OMS) calcula que cada anys moren vuit milions de persones al món per malalties relacionades amb consum d'aquesta droga; per això, ja qualifica el tabaquisme d'epidèmia. Per fer-hi front, governs, institucions i empreses s'afanyen a aplicar mesures, com el Todocitan, un medicament per deixar de fumar que, recentment, ha entrat en les cobertures que ofereix la Seguretat Social. Per analitzar tot plegat, Cugat Mèdia ha parlat amb la presidenta de la Societat Catalana d'Atenció i Tractament del Consum del Tabac (SCATT), la santcugatenca Montse Moral, i la referent de la unitat de tabaquisme del CAP Valldoreix i vocal de la junta d'SCATT, la doctora Ester Valle.

"El tabac afecta a escala cardíaca, a escala cerebral i també pot causar tumors de via respiratòria o de via digestiva", detalla la doctora Valle, que assegura que "el tabac pot arribar a tots els llocs". Afegeix que "el fet de tapar les artèries, també tapa tots els llocs per on passen petits vasos que poden causar ictus o infarts".

Tant Valle com Montse Moral estan d'acord amb l'OMS a l'hora de qualificar el tabaquisme com una epidèmia. Moral critica que des de les administracions "només es vegi com un vici", encara que s'apliquin noves mesures per combatre-ho. A l'Estat espanyol, una de les últimes mesures que s'ha aplicat, el desembre passat, és una pujada dels preus dels paquets de tabac. En els últims anys, governs i empreses han prohibit que es pugui fumar en alguns espais on s'aglomera molta gent, com estadis de futbol o estacions de tren. Altres països apliquen mesures més dràstiques, com Nova Zelanda, on s'ha prohibit que els nascuts després de 2009 puguin comprar tabac.

Un mètode antitabac públic

Una solucions més efectives per deixar de fumar podria ser el Todacitan, un medicament que des de fa poques setmanes ha passat a ser finançat per la Seguretat Social. Aquest fàrmac és un comprimit que funciona eliminant l'angoixa de voler fumar, cosa que facilita deixar-ho gradualment en 25 dies. Tant la doctora Valle com Moral, que és farmacèutica jubilada, expliquen que és una bona solució per ajudar les persones que volen deixar el tabaquisme, però que no és una "pastilla miracle, també cal força de voluntat".

Ambdues han defensat per igual l'ús de tractaments de substitució de nicotina, com els pegats o els caramels, però lamenten que no estiguin coberts per la Seguretat Social.

El tabac no necessita publicitat

Fa anys que les marques no es publiciten a la televisió ni poden patrocinar cap equip esportiu. Tot i això, segueix tenint milions de nous consumidors. Moral considera que el tabac va molt més enllà de la publicitat i, encara que no té aquest espai, es pot seguir veient a pel·lícules i sèries. Ho atribueix a una qüestió cognitiva: els gestos, els llocs, els hàbits i les persones del voltant. Tot plegat fa que algunes persones comencin a consumir tabac o que aquells que ho han deixat recaiguin.

Moral també reflexiona sobre com la indústria tabaquera s'ha "modernitzat" per atraure les noves generacions, amb nous productes com els vàpers o les cigarretes electròniques: "Són igual de nocius i tenen nicotina, però com que estan empaquetats amb aquests colors i tenir sabors, la gent, sobretot els joves, no els veu tan dolents". Moral adverteix que "els vàpers estan sent una via d'entrada dels joves al tabaquisme".

La doctora Valle apunta que hi ha molta gent que cada dia es planteja deixar de fumar, però no pot perquè té una dependència: "Això és una malaltia". En aquest sentit, la metgessa del CAP Valldoreix posa en valor el paper del personal sanitari, "per ajudar a què ho acabin deixant".

Tanmateix, Valle dona bones notícies per a aquells que volen deixar de fumar: moltes de les afectacions degudes al tabaquisme es poden dissipar. "El risc cardiovascular baixa a partir de l'any i els problemes dels pulmons han d'esperar una mica més, però a poc a poc van millorant". Ara bé, la metgessa va més enllà sobre els beneficis d'abandonar l'addicció: "El millor és la sensació de llibertat, veure que no ja no està lligat al tabac".


DECLARACIONS

Ester Valle

El tabac afecta a nivell cardíac, a nivell cerebral, a nivell de causar tumors, com poden se de via respiratòria o via digestiva. El fet de tapar les arteries, tots els llocs on passen petits vasos, cerebrals que poden causar ictus o causar infarts. El tabac pot arribar a tots llocs.

Your browser doesn’t support HTML5 audio