La participació als pressupostos participatius a Sant Cugat, per sobre de la mitjana

Gairebé el 70% dels projectes dels pressupostos participatius 2020-21 ja estan executats


  • Comparteix:

Fotografia de la presentació de la Vinya de la Quima a l'institut Joaquima Pla i Farreras / Foto: Cugat Mèdia

Fotografia de la presentació de la Vinya de la Quima a l'institut Joaquima Pla i Farreras / Foto: Cugat Mèdia

El 4,3% de la ciutadania de Sant Cugat de més de 16 anys ha participat en els Pressupostos Participatius 2022-23. El percentatge es troba un punt per sobre de la mitjana dels municipis de més de 50.000 habitants a Catalunya. Per zones, el districte que més participa és el de les Planes, amb un 16% del veïnat dient la seva en les votacions. Aquest percentatge és quatre punts superior al dels pressupostos participatius de 2020-21.

El regidor de Participació i Barris, Oriol Sánchez, ha posat en valor les dades, però no es conforma: "En aquesta recerca de més participació, aquest any hem tirat endavant els pressupostos participatius joves, on joves de 10 a 18 anys estaven cridades a votar en projectes de ciutat". El procés ha registrat un 15% de participació d'alumnes de primària i un 12% dels de secundària. De tota la participació, el 58% eren joves de secundària

Les dades també evidencien el 53,9% dels participants han estat dones. I per franja d'edat, encapçalen la classificació les persones de 36 a 50 anys, amb més de 1.500 votacions.

Per districtes, només a la Floresta s'ha produït un descens en el percentatge de participació. Si el 2020-21 va votar el 9% del veïnat del districte, en aquesta ocasió ho ha fet el 8%. A Mira-sol, s'ha passat del 3% al 5%; al Nucli Antic, de l'1% al 3%; a Centre Est, del 2% al 3%; i a Centre Oest, del 3% al 4%.

Projectes executats

Dels 75 projectes que van sorgir dels pressupostos participatius de 2020-21, el 68% ja estan executats. Els que no ho estan, detallen des de l'Ajuntament, estan en fase de redacció, pendents d'aprovació o en estudi.

CONSULTA AQUÍ L'ESTAT D'EXECUCIÓ DELS PROJECTES

La presentació del balanç sobre la participació ciutadana ha tingut lloc aquest dilluns a l'institut Joaquima Pla i Farreras, on s'ha engegat el projecte 'La vinya de la Quima'. Es tracta d'una plantació elevada de ceps, amb murs laterals fets de gabions que serveixen com a grades. L'objectiu és que aquest conreu permeti treballar a l'alumnat matèries tan diverses com la química, la història, la cultura i les tradicions o l'economia circular. A més, també té una voluntat de vincle intergeneracional amb el barri.

El director del centre, Guillermo Matías, ha explicat que l'ús d'aquest espai és "doble": "Per una banda hi ha una proposta pedagògica, perquè encara la vinya ha de créixer; i per una altra banda, també volíem habilitar aquest espai per donar-li un ús del que seria fora d'una classe", ha detallat.




Oriol Sánchez

És una dada molt positiva, però tampoc ens volem quedar aquí. I en aquesta recerca de més participació, aquest any hem tirat endavant els pressupostos participatius joves, on joves de 10 a 18 anys estaven cridades a votar en projectes de ciutat. Perquè es dirigia, concreta a una franja concreta d'edat. I la resposta ha estat més que positiva amb 12,9% de participació.

Guillermo Matías

L'ús és doble, per una banda hi ha una proposta pedagògica, perquè encara la vinya ha de créixer. I per un altre banda, també volíem habilitar aquest espai per donar-li un ús del que seria fora d'una classe.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.