Una 'cúpula closca', la solució de l'AFA Turó de Can Mates i l'ETSAV per oferir espais d'ombra

El govern inclourà al pressupost de 2024 una partida per dotar d'ombres els centres públics que ho necessitin


  • Comparteix:

L'AFA Turó de Can Mates i l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura del Vallès (ETSAV) han fet realitat un projecte perquè els infants d'aquest centre educatiu disposin d'un nou espai d'ombra a l'exterior. Es tracta d'una 'cúpula closca' (així l'ha batejat l'alumnat) que està formada per més de 300 làmines de fusta de bedoll i que ha suposat per a l'AFA una despesa de 3.500 euros.

La membre de l'entitat i de la comissió de pati Elena Albareda ha lamentat que el projecte no hagi sorgit des de l'Ajuntament. "No hi havia propostes ni pressupost i vam haver de tirar des de l'AFA", ha explicat aquest dilluns en la presentació de la construcció. També lamenta els tràmits burocràtics que s'han hagut de superar, cosa que, si s'hagués fet directament des del consistori, s'hauria pogut agilitzar.

L'alcalde, per la seva banda, ha posat de manifest el compromís municipal, que es va refermar amb una moció institucional al ple de juliol, per dotar els centres educatius públics que ho necessitin d'espais d'ombra; això es materialitzarà amb una partida als pressupostos de 2024.

L'estructura, des de dins

L'estructura, des de dins / Foto: Ajuntament de Sant Cugat


Cada any, el màster en disseny paramètric de l'ETSAV realitza projectes de construcció d'estructures singulars. Enguany, s'ha materialitzat amb l'estructura Pentaura (rebatejada pels infants de l'escola com a "cúpula closca"). El codirector del màster, Gerard Bartomeu, ha celebrat que la iniciativa ofereix una solució per a un espai exterior que "estava desangelat", tot canviant les condicions d'habitabilitat.

Així, els infants ara disposen de possibilitats noves per al dia a dia. "Disposar d'aquesta cúpula closca és vital; ara poden gaudir d'aquest espai tot l'any, poden jugar, seure, jugar, llegir, fer classe, fins i tot", ha apuntat la directora de l'escola Turó de Can Mates, Dolors Torres.








Elena Albareda

Des de l'Ajuntament no hi havia propostes ni pressupost i vam haver de tirar endavant des de l'AFA. El que té sentit és que l'Ajuntament lideri aquests projectes. Així és molt més senzill a nivell burocràtic.

Josep Maria Vallès

Ens hem reunit amb les escoles que van fer un manifest demanant ombres al pati. Al proper pressupost hi haurà una partida perquè hi hagi ombres als patis.

Gerard Bartomeu

No és res més que un espai que genera una ombra. Equipa aquest recinte exterior de l'escola que estava desangelat.

Dolors Torres

Disposar d'aquesta cúpula closca és vital. Ara poden gaudir d'aquest espai tot l'any. Poden jugar, seure, jugar, llegir, fer classe, fins i tot.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.