L'increment de l'import de les factures del subministrament energètic centren la majoria d'atencions de l'OMIC

L'oficina publica les dades de 2023 coincidint amb el Dia Mundial dels Drets del Consumidor

Imatge del carrer Santiago Rusinyol / Foto: Cugat Mèdia

Societat

Publicat el 15/març per Biel Ibáñez

L'Oficina Municipal d'Informació al Consumidor ha registrat el 2023 un total de 2.072 atencions a consumidors. D'entre totes, 612 es tractaven de reclamacions i 35 eren denúncies o queixes cap a un establiment comercial. La majoria d'assistències són en relació a les empreses de contractació de gas, electricitat i telecomunicacions; i per reclamacions pel tancament de centres d'estètics o odontològics sense previ avís.

L'OMIC fa un paper, més enllà d'assessor, de mediador entre empreses i consumidors. Quan un client presenta una reclamació a l'oficina, aquesta engega un període de 30 dies naturals per a que les empreses responguin i contactin amb el client per resoldre el problema. Del total de reclamacions del 2023 a l'OMIC, el 59% han obtingut respostes de les empreses reclamades, i un 54% amb resolucions favorables al consumidor.

Pel que fa a les empreses de subministrament de llum i gas, les reclamacions han anat relacionades amb l'increment de l'import de les factures, amb la diferència entre el preu inicial en la contractació del servei i el posterior import, i per deixar d'enviar les factures mensualment. Les empreses de servei elèctric (llum) representen el 17,22% de les atencions, mentre que les de gas són el 10,45%. Per la seva part, i en menor percentatge, hi ha les subministradores de telecomunicacions, els serveis financers, assegurances, transport privat i serveis turístics.

Durant el 2023, l'OMIC va fomentar més campanyes d'informació sobre temes d'interès ciutadà a través de xarxes socials, premsa i comerços de Sant Cugat.