Quines seran les restriccions en la fase d'excepcionalitat?

El Govern ha decidit que deixarà enrere la fase d'emergència 1 i a partir de dilluns 13 de maig i es retornarà a l'excepcionalitat


El consum domèstic a Sant Cugat passarà a ser d'uns 135 litres per habitant i dia a partir de dilluns / Foto: ACN (Jordi Borràs)

El consum domèstic a Sant Cugat passarà a ser d'uns 135 litres per habitant i dia a partir de dilluns / Foto: ACN (Jordi Borràs)

Sant Cugat, i la resta de 201 municipis del sistema Ter-Llobregat, que afecten uns 6 milions d'habitants, retornaran a la situació d'excepcionalitat per sequera el pròxim dilluns 13 de maig. Aquesta fase retorna gràcies al darrer episodi de pluges i al fet que els pantans d'aquest sistema es troben per sobre el 16%, concretament al 24,87%. Aquesta situació d'excepcionalitat comporta una sèrie de restriccions, ja aprovades fa uns mesos per la Generalitat, que se sumen a les aplicades també per la normativa municipal. Quines són? Les repassem en aquest FAQ a l'espera que no hi hagi més canvis a partir de dilluns quan es publiquin al DOGC.


QUINA QUANTITAT D'AIGUA PODRÉ UTILITZAR?
Els volums totals d'aigua per a l'abastament de la població no poden superar els 230 litres per habitant i dia, incloent-hi les activitats econòmiques i comercials. En el cas de Sant Cugat, aquest topall s'amplia fins als 240 litres per habitant i dia. D'aquesta manera es deixa enrere el límit de consum de 200 litres (206 en el cas de Sant Cugat). El consum domèstic, però, ha de ser d'uns 135 litres per habitant i dia.

PER QUÈ EL LÍMIT DE CONSUM S'AMPLIA FINS ALS 240 LITRES?
Sant Cugat forma part de les localitats en situació de sequera hidrològica per tipologia i volum de consums industrials que especifica el Pla Especial de Sequera (PES). Així, Sant Cugat pot tenir una dotació addicional d'aigua en excepcionalitat de 10 litres fins arribar als 240.

PODRÉ OMPLIR LA PISCINA?
Només es podran reomplir parcialment les piscines que disposin d'un sistema de recirculació d'aigua per garantir la qualitat sanitària o les de centres educatius desmuntables amb capacitat inferior als 500 litres. Queden excloses les piscines d'aigua de mar sense connexió a les xarxes d'abastament.

PUC REGAR LES PLANTES? I LES DEL CARRER ES REGARAN?
En aquesta fase està prohibit el reg de zones verdes i jardins, tant públics com privats amb aigua potable. Es permet, però, el reg per supervivència de les plantes, sempre que sigui amb la quantitat mínima d'aigua, de 20 h a 8 h, i només mitjançant el gota a gota o regadora. El reg de gespa queda prohibit, excepte en superfícies destinades a la pràctica esportiva federada. En aquest cas, ha de ser amb la quantitat mínima i no pot superar els 450 metres cúbics per hectàrea al mes.

ES PODEN RENTAR ELS VEHICLES?
L'ús de l'aigua queda limitat a la neteja en establiments especialitzats amb sistemes de recirculació d'aigua. Fora d'aquests, només per a vidres, retrovisors, llums i plaques de matrícula amb galleda i esponja. Queden exclosos aquells vehicles de serveis d'emergències, transport d'animals o de residus.

I LA NETEJA DE CARRERS?
Es prohibeix la neteja amb aigua potable de carrers, clavegueram i façanes, excepte en casos d'accidents o per seguretat. En aquest cas, es farà amb la mínima aigua possible. Sí que es permet la neteja d'aparadors i finestres amb galleda i esponja.

LES FONTS O EMBASSAMENTS ORNAMENTALS ES PODEN OMPLIR?
Queda prohibit l'ompliment total o parcial de fonts ornamentals, llacs artificials i altres elements estètics.

ES POT UTILITZAR AIGUA PER LA POLS EN L'AIRE?
Es prohibeix la utilització d'aigua per a l'eliminació de pols i matèria en suspensió a l'aire.

SOBRE LES GRANGES?
Queda limitat l'ús d'aigua procedent de la xarxa d'abastament a les quantitats necessàries per a l'abeurament i neteja dels animals.


TAMBÉ ET POT INTERESSAR