Roche Diagnòstics treu un nou 'xip' que permet preveure la resposta dels pacients a la medicació

El president de la Generalitat ha visitat aquest divendres la planta santcugatenca

Societat

Publicat el 11/nov/05 per Ester Castanyer

La multinacional farmacèutica Roche Diagnòstics, amb seu estatal a Sant Cugat, ha desenvolupat una nova prova diagnòstica que permet adequar la medicació i les dosis a cada persona de forma personalitzada. Es tracta d'un xip que analitza la forma de metabolitzar aquell producte, permetent afinar molt més en el tractament.

Coincidint amb una visita del president de la Generalitat, Pasqual Maragall, la planta santcugatenca de Roche Diagnòstics ha donat a conèixer alguns dels seus nous productes.

Un dels més destacats és l''AmpliChip CYP 450', una prova diagnòstica que permet, a partir d'una mostra de sang del pacient, determinar de quina forma es metabolitzarà un medicament i determinar, per tant, el tractament més adequat en cada cas. Així ho ha explicat Teresa Ramos, product manager de Genòmica de Roche Diagnòstics, que ha afegit que aquest xip podria arribar a funcionar amb el 25% dels medicaments que hi ha actualment al mercat.

Teresa Ramos

Del total de fàrmacs que hi ha Espanya, el 25% es podrien analitzar mitjançant aquest amplixip. Estem parlant de fàrmacs amb utilitzacions en psiquiatria, malalties cardiovasculars, oncologia o clínica del dolor


Tot i que aquest producte ja ha estat avaluat a d'altres països i ja s'ha llençat al mercat, a l'Estat Espanyol s'estan fent encara els primers estudis a Múrcia i a Galícia. En aquest sentit, la previsió de l'empresa tenir els resultats a principis del 2006 i poder generalitzar el seu ús.

Teresa Ramos ha explicat, a més, que aquest xip és només el primer d'un projecte molt més ambiciós que preveu altres proves similars pensades per als malalts de leucèmia i d'altres tipus de càncer.

Teresa Ramos

Aquest xip és el primer d'altres que vindran i que treballaran en el camp de la leucèmia i del càncer.


D'altra banda, cal destacar també que la planta santcugatenca de Roche acull un dels 3 centres de certificació d'unitats que l'empresa té a tot el món i que es dedica a la reparació de màquines de diagnòstic sanitari, amb l'objectiu de reutilitzar-les.