La Generalitat destina ambulàncies específiques a les urgències i adjudica a Egara la gestió

Societat

Publicat el 16/feb/06 per Ester Castanyer

L'empresa Ambulàncies Egara serà l'encarregada, a partir de mitjans d'aquest any, del transport sanitari d'emergències a la demarcació de Terrassa, que inclou la nostra ciutat. La mateixa empresa també ha guanyat el concurs públic convocat per realitzar el transport sanitari no urgent o programat. Des del departament de Salut esperen que aquesta separació dels recursos del transport sanitari permeti millorar el servei, especialment pel que fa a les urgències.

La Generalitat ha resolt aquesta setmana els concursos públics per adjudicar, d'una banda el transport sanitari no urgent i programat, i de l'altra el transport sanitari urgent. D'aquesta manera, el departament de Salut vol separar clarament aquests serveis i tenir així vehicles disponibles en tot moment per cobrir les emergències.

Pel que fa a l'àrea de Terrassa, a la qual pertany Sant Cugat, les urgències han estat adjudicades a Ambulàncies Egara per un import de poc més de 3,5 milions d'euros. La previsió de vehicles és de 7 unitats de Suport Vital Bàsic, integrades per 2 tècnics de transport sanitari, que donaran servei les 24 hores del dia, i 4 més que estaran en funcionament 12 hores. També s'han adjudicat 2 unitats de Suport Vital Avançat, que compten amb 1 o 2 professionals sanitaris (metges o infermeres), i 2 unitats més de reforç del Pla Integral d'Urgències de Catalunya durant els 4 mesos d'hivern.

La directora de la secretaria tècnica del Serveis d'Emergències Mèdiques, Núria Torres, ha explicat que les previsions s'han fet, en cada cas, en funció d'un estudi acurat de les necessitats, tenint en compte els serveis realitzats fins ara, l'estimació de creixement o els punts negres de la xarxa viària. Torres ha afegit que amb aquest nou model de transport i la coordinació des d'una única centraleta, esperen poder millorar el servei.

Núria Torres

Recursos específics per emergències, formaicó específica. Comunicació directa amb les ambulàncies i un anàlisi de les necessitats, ens fan pensar que podrem millorar el nostre servei.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



Pel que fa al transport sanitari no urgent o programat, el concurs ha recaigut sobre la mateixa empresa, per un import de 2,7 milions d'euros. En aquest cas, l'oferta plantejava una dotació de 18 vehicles individuals i 12 de transport sanitari col·lectiu, tot i que la contractació s'ha fet per número de serveis previstos, que a la zona de Terrassa s'han calculat en 83.500. Així ho ha explicat el cap de la Divisió de Projectes de CatSalut, Daniel Fernández.

Daniel Fernández

El que es compra és activitat de serveis realitzats, que s'ha calculat en base a l'històric de serveis realitzats en exercicis anteriors i també al creixement d'un exercici a l'altre

Your browser doesn’t support HTML5 audio



La resolució d'aquests concursos ha estat ben rebuda per l'alcalde, que ha manifestat la seva esperança que a partir d'ara es doti la ciutat dels recursos necessaris i es resolguin les mancances d'aquest servei. Lluís Recoder ha recordat que es tracta d'un tema molt sensible i molt important.

Lluís Recoder

Espero que es doti de mitjans suficients la nostra ciutat per poder atendre les urgències mèdiques amb els temps que la pròpia Generalitat ha establert com a prudencials. No oblidem que es tracta d'un tema molt sensible

Your browser doesn’t support HTML5 audio



La previsió del govern català és que el desplegament d'aquest nou model d'atenció a les emergències sanitàries es faci a finals del primer semestre d'aquest any, previsiblement cap al mes de juny.