Encara queden 1.500 caixes de 'papers' de Salamanca per retornar

Societat

Publicat el 1/ago/08 per Anna Bernadó

Els set lligalls de documents que van quedar a Salamanca en la primera remesa de 'papers' del govern català ja són a l'Arxiu Nacional de Catalunya (ANC), amb seu a Sant Cugat. Amb aquestes set caixes, encara en resten 1.500 a Salamanca referents a institucions, polítics i particulars. La Generalitat assegura que abans de finals d'any es començaran a rebre els primers documents que falten, que primer s'han de digitalitzar.

L'inici del procés de digitalització de les 1.500 caixes que encara es troben al Centre Documental de la Memòria Històrica de Salamanca s'ha aprovat aquesta setmana i es farà a Madrid amb finançament de la Generalitat. La digitalització afecta a la documentació que correspon a particulars i persones jurídiques catalanes. En total, a Salamanca encara hi ha dos milions de documents propietat de particulars, entitats i ajuntaments que han de ser restituïts als seus propietaris.

Les set caixes que han arribat aquest divendres formen part del primer enviament de documents, que fan referència a la Generalitat. El seu retard es deu, segons va al·legar el Ministeri de Cultura, a que 'es dubtava dels propietaris dels documents'.

Escoltem el director general del departament de Patrimoni Cultural de la Generalitat, Josep Maria Carreté.

Josep Maria Carreté

Hi havia requeriments legals en contra del retorn perquè es dubtava que en aquell moment Justícia estigués traspassada a la Generalitat.

Your browser doesn’t support HTML5 audio





Carreté considera que la segona fase de retorn dels papers ja està desencallada.

Josep Maria Carreté

Estem convençuts que estem a l'inici del retorn de tota la segona fase de papers.

Your browser doesn’t support HTML5 audio





Quan retornin els documents, primer passaran per l'ANC, a la nostra ciutat, i posteriorment seran retornats als seus propietaris.

Paral·lelament, l'Ajuntament de Salamanca prepara un recurs contra la remesa de documents a Catalunya. Carreté considera que seria molt complicat que tirés endavant ja que seria 'anar en contra de la llei'.