Gausac presenta un número monogràfic sobre el patrimoni de Torre Negra

Societat

Publicat el 24/set/08 per Adrià Claramunt

'La degradació del patrimoni arquitectònic comença quan es perd l'ús original'. Ho ha dit l'historiador santcugatenc Domènec Miquel i director de la revista local Gausac que aquest dimarts ha presentat un número referent al patrimoni històric i cultural del parc rural de la Torre Negra. Miquel ha repassat els elements més significatius de la zona i ha posat sobre la taula el problemes que comporta la preservació del patrimoni quan hi ha un conflicte entre propietat privada i interès públic.

Miquel ha incidit en la importància de donar ús al patrimoni per evitar la seva degradació. En aquest sentit ha contraposat l'èxit de la conservació del Monestir, que encara perviu, i la de l'antiga església gòtica que hi havia a la zona de Pere San.


Domènec Miquel

El monestir va continuar com esglèsia parroquial i s'ha conservat. En canvi, l'esglèsia de Pere San convertida en caserna militar, es va perdre quan es va abandonar.

Your browser doesn’t support HTML5 audio




Per això, Miquel remarca la importància d'actuar en espais com el Celler Cooperatiu o el Casino de La Floresta.

Domènec Miquel ha explicat la problemàtica de definir què és patrimoni i després com preservar aquest patrimoni que sovint es troba en mans privades, com és el cas de Torre Negra. L'historiador local ha dit que és complicat perquè aquesta preservació ha d'anar acompanyada de compensacions pels propietaris difícils de definir.

La presentació del número 30-31 de la revista Gausac i la conferència de Domènec Miquel sota el títol 'El patrimoni històric i cultural del parc rural de la Torre Negra', ha comptat amb la presència del president del Grup d'Estudis Locals (GEL), Antoni Bardavio, i del tinent d'alcalde de Cultura, Xavier Escura.

L'acte s'ha fet a la Sala del Tapís del Museu de Sant Cugat.