López Nadal: 'Els paďsos de la UE i asiŕtics han de triar entre tenir pes en el món o anar per les vies nacionals i ser irrellevants'

Juan Manuel López Nadal, Director de Relacions Europees i Mediterrŕnies de les Illes Balears

Societat

Publicat el 17/jul/09 per Anna Berenguer

El futur dels paďsos del sudest asiŕtic és la unió dels grans blocs regionals per fer front als nous reptes mundials. Així ho ha assegurat el Director General de Relacions Europees i Mediterrŕnies del Govern de les Illes Balears, Juan Manuel López Nadal, en el marc de la segona jornada d'Unipau. López Nadal ha exposat el present i futur de l'Associació de Nacions del Sud-est Asiŕtic (ASEAN). Mira aquesta entrevista a Cugat tv

El periodista, advocat i diplomŕtic López Nadal ha remarcat la necessitat de crear xarxes d'interessos compartits entre els principals actors d'Ŕsia com la Xina, el Japó i Corea i els paďsos del sud-est asiŕtic. La finalitat és establir una cooperació que sigui positiva tant pel continent asiŕtic com per Europa.

Ho ha explicat el periodista, advocat i diplomŕtic López Nadal.

López Nadal

Hi ha un nivell cada vegada més estret de relacions entre els principals actors asiŕtics i els paďsos del sud-est asiŕtic per anar cap a un procés d'integració econňmica.

Your browser doesn’t support HTML5 audio




López Nadal ha remarcat la voluntat de l'ASEAN d'acostar-se al model de la Unió Europea tot i que assegura, encara estan molt lluny d'aconseguir-ho.


López Nadal

Si aquests objectius tan ambiciosos es poden dur a terme l'ASEAN podrŕ avançar dins la seva consolidació com un actor important.

Your browser doesn’t support HTML5 audio




L'ASEAN, té prevista una integració econňmica l'any 2020 que l'ajudarŕ a fer front a potčncies emergents com la Xina i l'Índia. La voluntat perň, és aconseguir una integració a nivell polític, de mercat, social i cultural. D'aquesta manera, els paďsos del Sud-est asiŕtic esdevindran un soci important per Europa.