Més de 100 santcugatencs contagiats de sida en els últims 28 anys

L'1 de desembre se celebra el Dia Mundial de la sida

Societat

Publicat el 1/des/09 per Mar Castro

Un total de 101 santcugatencs s'han infectat de la sida entre el 1981 i l'any passat, segons el Centre d'Estudis Epidemiològics sobre la sida de Catalunya. Només una persona s'ha contagiat per aquesta malaltia a la nostra ciutat en l'últim any, una tendència que s'ha repetit en els darrers tres anys. Amb motiu del Dia Mundial de la malaltia que es commemora avui, els experts alerten de la importància de prendre mesures per evitar el contagi i animen els ciutadans a fer-se les proves pertinents per detectar el virus. Actualment es calcula que hi ha uns 30.000 catalans infectats pel VIH que no ho saben.

Sant Cugat manté les dades sobre els infectats per la sida un any més. Per tercer any consecutiu, només una persona s'ha contagiat pel VIH a la nostra ciutat. La responsable del Centre d'Estudis Epidemiològics sobre les Infeccions de Transmissió Sexual i Sida de Catalunya, Núria Vives, ha explicat a Cugat.cat que les dades són positives, tot i que alerta de la feina que queda per fer per disminuir la xifra, i perquè any rere any no hi hagi més infectats a la ciutat.

Núria Vives

Les últimes dades les valorem positivament perquè el nombre de casos disminueix. A Sant Cugat es manté estable i s'ha de treballar més.

Your browser doesn’t support HTML5 audio






La majoria d'infectats de sida a Sant Cugat són homes d'entre 25 i 35 anys que s'han contagiat per pràctiques homosexuals o bisexuals. Tot i això, Vives ha defugit de l'estigmatització que pateix aquest col·lectiu i ha recordat que tant homes com dones amb comportaments de risc es poden contagiar.

Núria Vives

Actualment és una infecció que afecta tant dones com homes i no només homosexuals sinó també heterosexuals.

Your browser doesn’t support HTML5 audio





Vives ha explicat que Catalunya està per sota de la mitjana europea en detecció de la sida i ha animat tothom que hagi viscut accions de risc que es facin la prova pertinent per detectar la malaltia. Des de l'abril, 36 farmàcies de 21 poblacions de l'àrea de Barcelona ofereixen gratuïtament el test ràpid de detecció del VIH, una pràctica que segons Vives s'ha d'estendre perquè facilita l'accés als grups socials més vulnerables que no acostumen a adreçar-se a altres punts de la xarxa sanitària i evitar així el retard en el diagnòstic.

Segons Núria Vives, el Dia Mundial de la sida és necessari per conscienciar de manera més eficaç la població, però ha recordat que la feina diària és el més important per millorar les dades i també per trencar tabús que encara ara, 28 anys després de la detecció de la malaltia, existeixen.