La jornada Barnils aposta pel periodisme d'investigació per millorar la informació dels casos de corrupció

Moment de la taula rodona

Societat

Publicat el 30/nov/09 per Josep Gimeno

Els ponents de la Jornada Ramon Barnils aposten pel periodisme d'investigació i per reduir la dependència de les filtracions informatives com a fórmula per millorar el tractament mediàtic dels casos de corrupció. En la taula rodona organitzada per Cugat.cat i el Grup de Periodistes Ramon Barnils amb la col·laboració de l'Ajuntament i el 'Tot Sant Cugat', el coordinador d''El matí de Catalunya Ràdio', el responsable de la secció Ciutat de l''Avui' i un periodista del setmanari 'La Directa' han fet autocrítica de la professió davant d'una cinquantena d'assistents. Segueix la Jornada Ramon Barnils a Cugat tv

Arran dels casos Millet i Pretòria, tres periodistes han analitzat, aquest dilluns al Museu de Sant Cugat, com els mitjans tracten aquests episodis en les jornades batejades amb el nom de Ramon Barnils.

El coordinador d''El matí de Catalunya Ràdio', Jofre Llombart, ha assegurat que el desfasament entre la rapidesa dels mitjans de comunicació i la lentitud de la justícia és una de les dificultats en la cobertura de casos de corrupció. Llombart ha explicat les conseqüències del buit informatiu entre l'aparició del cas i la sentència judicial.

Jofre Llombart

La falca de la presumpció d'innocència és la versió textual de 'la pena del telenotícies'.

Your browser doesn’t support HTML5 audio




Segons els ponents, la cobertura del casos de corrupció també es complica pel fet que, sovint, es depèn de filtracions per informar d'un cas. Com a alternativa a aquesta dependència, el responsable de la secció Ciutat de l''Avui', Albert Balanzà, ha defensat el periodisme d'investigació, tot i reconèixer el seu alt cost.

Albert Balanzà

La investigació té el problema que, potser, durant tres mesos no treus un tema, una cosa insostenible.

Your browser doesn’t support HTML5 audio




Per millorar el tractament mediàtic d'aquests casos, el periodista del setmanari 'La Directa' David Fernández també ha apostat per un periodisme que trepitgi més el carrer i que es basi en la diversificació de fonts. Tot i això, Fernández ha advertit que la majoria de mitjans formen part d'un 'entramat institucional i de poder', del qual han d'informar.

David Fernández

Fa temps que el periodisme no trepitja carrer. A més, els grans mitjans formen part d'un entramat institucional i de poder.

Your browser doesn’t support HTML5 audio





Igual que Llombart, Balanzà i Fernández han coincidit a reconèixer l'existència d''una pena del telenotícies' que, segons els interessos dels estaments judicials, afecta alguns implicats en casos de tribunals.