La Unipau deixa palès com l'art també es posiciona a un bàndol de la guerra

Moment de l'acte

Societat

Publicat el 5/mar/11 per Anna González

L'art és un reflex del moment històric i per tant també una particular expressió dels conflictes i guerres. Així ho ha deixat palès el 8è seminari d'hivern de la Universitat Internacional de la Pau (Unipau), que aquest dissabte ha abordat la relació entre l'art, en el seu sentit més ampli, i els conflictes bèl·lics. Al llarg de la història de la humanitat, la creació artística s'ha convertit en un testimoni 'visionari' que també ha lluitat en un dels bàndols.

Obres com el 'Guernica' de Picasso i 'El tres de maig de 1808' de Goya posen de manifest aquesta relació entre els conflictes i l'art.

La directora de la Unipau, Neus Sotomayor, ha explicat l'objectiu d'aquest 8è seminari d'hivern que porta per títol 'Artistes en temps de guerra'.

Neus Sotomayor

Els artistes són els que porten la bandera dels moviments. Hem volgut analitzar com l'art es pot posicionar a favor de la pau o dels tirans.

Your browser doesn’t support HTML5 audio




El president de la Unipau, Arcadi Oliveres, ha estat l'encarregat d'obrir el seminari. Oliveres ha destacat com l'art s'ha posicionat a favor o en contra dels processos històrics i conflictes socials.

Arcadi Oliveres

L'art oficial s'ha vinculat als victoriosos. També hi ha artistes que han destacat la violència de la guerra.

Your browser doesn’t support HTML5 audio




Oliveres ha destacat com aquesta relació entre l'art i els conflictes segurament també quedarà palesa en els moviments populars i revoltes que protagonitzen alguns països àrabs. Tot i així, Oliveres s'ha mostrat partidari de conservar l'art que recorda moments de la història que seria millor oblidar, però limitar la seva exposició a museus i espais específics.

El seminari ha comptat amb la conferència de l'historiador i professor de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB, José María Perceval. Aquesta ponència ha abordat la qüestió de la creació de mites heroics a través de la guerra posant èmfasi en l'art romà i grec. De la seva banda, l'historiador de l'Art Txanan Álvarez ha analitzat la feina de l'artista alemany John Heartfield, mentre que el també historiador de l'art Jesús Ángel Prieto ha repassat la tasca de Susan Sontag, escriptora i teòrica de l'art. Un concert a base de poemes musicats de Miguel Hernández ha tancat la jornada.