Avui fa un any de la gran nevada que va col·lapsar Sant Cugat

La nevada va aïllar algunes zones de la ciutat

Societat

Publicat el 8/mar/11 per Mar Castro

Avui fa un any de la nevada que va afectar Catalunya i sobretot, també, Sant Cugat. Aquell dia la nostra ciutat es va aixecar mig blanca i el que semblava en un principi una simple imatge bucòlica es va convertir en un fort temporal que va aïllar algunes urbanitzacions, va provocar talls de llum, va obligar a tancar escoles i va posar a prova els serveis d'emergències municipals, que van passar dues nits sense dormir per resoldre les nombroses incidències. Recorda la nevada de fa un any a Cugat tv

La nevada va costar-li a la ciutat més de 300.000 euros. Uns diners que van servir per pal·liar els efectes del temporal que es van allargar durant setmanes. Els dies posteriors a la nevada l'Ajuntament va haver de continuar fent tasques de neteja de les franges de protecció a les zones de la Floresta, les Planes i Sol i Aire. La prioritat municipal va ser garantir que les zones boscoses quedessin netes d'arbres caiguts, especialment els accessos per als vehicles d'emergència en cas d'incendi, els perímetres forestals i les franges de protecció properes als nuclis habitats. En aquell moment l'equip de govern va reclamar a la Generalitat i el Consorci del Parc de Collserola que dediquessin tot els recursos disponibles a aquella tasca, després del precedent de la ventada del 2009. Uns diners que, segons l'Ajuntament, només van recuperar en part, fins a 19.500 euros, perquè Sant Cugat va quedar exclosa dels ajuts directes aprovats per la Generalitat perquè no complia els requisits que demanava el govern de llavors, que estaven destinats sobretot als municipis amb talls elèctrics massius.

D'altra banda, la gestió del dispositiu activat a Valldoreix per pal·liar els efectes de la nevada va costar uns 30.000 euros a l'EMD. El govern territorial va alertar en aquell moment que les franges de protecció d'incendis que estaven netejades després de la ventada d'ara fa un any tornaven a estar tapades, i que la tasca d'extracció de les restes es presentava complicada per l'afectació dels boscos.

Una de les zones més afectades per la nevada va ser la serra de Collserola. Després de l'estiu encara hi havia zones boscoses que eren de difícil accés. L'àrea de Medi Ambient de l'Ajuntament reconeixa, llavors, que alguns camins secundaris encara no s'havien pogut netejar, ja que el consistori va prioritzar la neteja de les vies d'evacuació i els camins principals. La nevada del 8 de març del 2010 va tombar aproximadament 30.000 arbres al Parc de Collserola i van quedar afectades 8.000 hectàrees per la caiguda d'arbres i per danys a la vegetació.