La Comissió de la Dignitat es concentrarà davant l'ANC per reclamar els 'papers' que falten

Els documents han de retornar-se a l'Arxiu Nacional de Catalunya

Societat

Publicat el 24/jul/11 per Núria Juanico

La Comissió de la Dignitat renuncia a assistir aquest dilluns a la presentació dels darrers 'Papers de Salamanca' que han arribat a l'Arxiu Nacional de Catalunya (ANC). L'entitat considera que 'no hi ha res a celebrar', ja que encara falta el retorn del 20% dels documents confiscats pel franquisme. Per aquest motiu, la comissió ha convocat el mateix dia de l'acte formal una concentració de protesta davant l'arxiu, ubicat a la nostra ciutat.

La Comissió de la Dignitat considera que l'acte de formalització de l'entrega de documents 'no té sentit', ja que encara no s'ha retornat la totalitat dels documents confiscats. Per agilitzar els tràmits i el procés de devolució, l'entitat demana a la ministra de Cultura, Ángeles González-Sinde, que fixi una reunió de la comissió mixta on es determini quin és el material que falta per retornar.

Així ho ha explicat el portaveu de la Comissió de la Dignitat, Josep Cruanyes.

Josep Cruanyes

No s'ha de celebrar res. És una entrega més. Demanem que la comissió mixta aprovi el retorn de tot el material que falta.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



En paral·lel, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, qualifica de 'significativa' la xifra de documents que encara queden per retornar de l'arxiu de Salamanca. Segons els experts, encara queden unes 600 caixes amb material que pertany a l'Arxiu Nacional de Catalunya. En declaracions a l'agència Efe, Mascarell assegura que ha demanat un informe per fixar els documents pendents encara de devolució.