Sinde espera que l'última entrega dels 'papers de Salamanca' arribi abans de finals d'any

Societat

Publicat el 25/jul/11 per Núria Juanico

'Esperem poder entregar l'última remesa dels 'papers de Salamanca' abans de finals d'any'. Així ho ha dit la ministra de Cultura, Ángeles González-Sinde, en l'acte oficial de lliurament dels 365 arxivadors amb documents confiscats durant el franquisme, que ha tingut lloc aquest dilluns a l'Arxiu Nacional de Catalunya (ANC), ubicat a Sant Cugat. De la seva banda, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha destacat que l'entrega suposa l'assumpció d'un Estat plurinacional per part de la política espanyola, però que 'no és una celebració final', ja que encara queden documents per retornar.

L'Arxiu Nacional de Catalunya, ubicat a Sant Cugat, ha acollit aquest dilluns l'acte formal del lliurament de 365 arxivadors i 730 carpetes amb documents espoliats durant la Guerra Civil i el franquisme, que romanien al Centre Documental de la Memòria Històrica de Salamanca.

La ministra de Cultura, Ángeles González-Sinde, ha destacat que amb aquesta entrega es posa fi a un acte de justícia i es reestableix la normalitat democràtica.

Ángeles González-Sinde

Retornant aquests documents estem reestablint la normalitat democràtica.

Your browser doesn’t support HTML5 audio




González-Sinde també ha assegurat que la comissió mixta es reunirà al setembre per fixar la llista exacta del material que falta per retornar. La ministra de Cultura preveu que abans de finals d'any es faci l'última entrega amb els documents pendents de devolució.

En aquest sentit, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha recordat que aquesta entrega no és una victòria final. En paral·lel, Mascarell ha definit el retorn dels documents com 'una metàfora' que demostra l'acceptació per part de les institucions polítiques espanyoles de la pluriculturalitat de l'Estat espanyol.

Ferran Mascarell

No és un dia de celebracions finals. Sentim emoció, però no celebració definitiva.

Your browser doesn’t support HTML5 audio




L'acte també ha comptat amb la presència de la ministra de Defensa, Carme Chacón, i de l'exconseller de Cultura Joan Manuel Tresserras, entre altres personalitats. L'alcaldessa, Mercè Conesa, ha destacat que 'ja es percep amb normalitat' el retorn d'un material que pertany a Catalunya.

Mercè Conesa

Ja es percep amb normalitat que els documents retornin a l'Arxiu.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



El material entregat pertany a associacions, entitats, partits, sindicats i particulars. Encara resten per retornar, però, documents, banderes, insígnies, fotografies i llibres, entre d'altres.