Salvem Valldoreix s'oposa a l'expropiació de les zones verdes

Les zones verdes es reubicarien a altres indrets de la ciutat

Societat

Publicat el 21/set/11 per Raquel Ligero

La plataforma Salvem Valldoreix, formada per veïns afectats per la modificació del Pla General Metropolità (PGM) que planteja expropiar zones verdes a Valldoreix, s'oposa a l'aprovació d'aquest projecte. Segons l'organització veïnal, aquesta redistribució urbanística suposaria la pèrdua del 33% de les zones verdes del territori i l'edificació de pisos en aquests espais devaluaria les construccions que hi ha actualment a la zona. Salvem Valldoreix ha convocat per aquest dijous al vespre una reunió amb veïns i representants de l'EMD i de l'Ajuntament, per posar sobre la taula les bases d'aquesta modificació.

Els valldoreixencs afectats consideren que l'Ajuntament està duent a terme aquesta reordenació per poder fer front a les despeses que generarien les expropiacions voluntàries que 'una minoria' de veïns ha sol·licitat. A més, consideren que el nou pla redueix notablement les zones verdes al centre del territori, tot i que la modificació les reubicaria a Can Monmany i Can Busquets.

La presidenta de la plataforma Salvem Valldoreix, Teresa Tutusaus, ha assegurat que la variació del PGM que planteja el consistori té unes conseqüències nefastes sobre el model urbanístic que ha respectat Valldoreix fins ara.

Teresa Tutusaus

Aquest 33% de zones verdes es convertirien en edificables. Als propietaris se'ls faria un canvi de 30 a 1 i, per tant, es convertirien en multipropietats.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



Segons estableix el text modificat, la compensació es faria seguint la proporció següent: 30 metres quadrats de sòl per cada metre quadrat de sostre edificable.

De la seva banda, l'EMD ha assegurat que no està en risc el model urbanístic de ciutat jardí de Valldoreix i que no es crearan habitatges que no s'adeqüin al tipus de construcció actual del territori. A hores d'ara, la modificació preveu la possibilitat d'edificar 598 habitatges, dels quals 289 podrien ser de protecció oficial. En aquest sentit, els veïns afectats consideren que la construcció de pisos pot devaluar la resta d'habitatges de la zona.

Teresa Tutusaus

Hem vist que aquest pla afecta tot Valldoreix. Si es perd la zona verda i es fan pisos, es devalua automàticament la zona.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



Els veïns també han criticat la manca d'informació amb què s'està duent a terme el procés de reordenació de les zones verdes. En aquest sentit, l'Ajuntament ha posat a disposició dels propietaris afectats l'Oficina d'Atenció Ciutadana de les Zones Verdes de Valldoreix, des d'aquest dilluns. Per posar-se en contacte amb l'oficina, cal trucar al 93.565.70.00 o enviar un correu electrònic a zonesverdesvalldoreix@santcugat.cat.

En aquests moments, el pla de reordenació de les zones verdes és encara un procés obert i es troba en fase d'informació pública. Els ciutadans que ho desitgin tenen la possibilitat de presentar al·legacions fins el 15 d'octubre.

A banda, la plataforma Salvem Valldoreix ha convocat els veïns, l'EMD i l'Ajuntament per debatre el tema, aquest dijous a les vuit del vespre a la Nau de Cultura. Segons destaca la plataforma, els afectats estan disposats a donar suport a les administracions per trobar una solució satisfactòria per ambdues parts.