José Ángel Ruiz: 'Colòmbia viu amb la presència contínua de diverses violències'

José Ángel Ruiz Jimènez és doctor en Història Contemporània de la Universitat de Granada

Societat

Publicat el 24/jul/12 per Raquel Ligero

Colòmbia viu amb la presència contínua de 'diverses violències', focalitzades en l'exclusió social, una crisi econòmica permanent d'aquest estat, desplaçaments, narcotràfic i conflictes armats. El doctor en Història Contemporània per la Universitat de Granada, José Ángel Ruiz Jiménez, que ha participat en el curs d'estiu de la Unipau, ha destacat que cal trencar amb la violència estructural, que és la que fa sorgir la violència directa i permet que aquesta es perpetui. A més, ha remarcat que Colòmbia és el país del món amb una societat civil més activa, però ha lamentat la seva poca capacitat d'influència en les decisions dels governs.


MIRA-HO A CUGAT TV

'El conflicte colombià' és concebut, en l'imaginari col·lectiu, com una unitat, però la realitat és molt més diversa i cal dividir-la per entendre la situació del país. Segons Ruiz, aquestes violències són l'exclusió social, l'emigració i la perpètua crisi econòmica, juntament amb una forta violència directa centrada en els conflictes armats entre les guerrilles i els paramilitars. Amb tot, ja fa més de 60 anys que el poble de Colòmbia pateix les conseqüències i, tot i diverses negociacions de pau liderades pels diversos governs de torn, no s'ha aconseguit encara apaivagar el conflicte.

Lluny de mantenir el focus d'atenció en la guerra de guerrilles, el doctor en Història Contemporània de la Universitat de Granada considera que primer s'ha d'acabar amb la violència estructural, ja que és la que perpetua la violència directa que pateix el país.

José Ángel Ruiz

Les alternatives de futur passarien per trencar la violència estructural: exclusió social, desigualtat econòmica.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



Segons ha explicat Ruiz, tot i que actualment les FARC, la guerrilla més important, sembla que es troba en un moment de debilitat respecte a períodes anteriors, l'enfrontament continua latent i en els últims el conflicte ha viscut un rearmament de nous paramilitars que han perdut el seu caràcter de lluita contra les guerrilles per convertir-se en narcomàfies.

El doctor també ha subratllat que Colombià és el país del món amb una societat civil més activa, però ha lamentat que les desigualtats i l'exclusió social fan que les demandes de la població no siguin escoltades pels governs i la societat es vegi incapacitada per influir en les decisions del seu estat.

Entrevista a Ruiz

Escolta aquí tota l'entrevista.

Your browser doesn’t support HTML5 audio