El CAP Can Mates atén 19.765 usuaris un any després d'entrar en funcionament

Exterior del CAP Can Mates

Societat

Publicat el 26/mar/13 per Mar Castro

El Centre d'Atenció Primària (CAP) Can Mates celebra aquest dimarts el primer aniversari de funcionament i ho fa amb 19.765 santcugatencs sota la seva atenció, 1.310 més de la previsió inicial. El centre, que atén 4.970 usuaris pediàtrics i 14.795 adults, està funcionant gairebé amb totes les especialitats en marxa, a falta d'establir el Servei d'Emergències Mèdiques i l'Agència de Salut Pública que obrirà 'probablement' després de Pasqua, segons el director d'Atenció Primària de Mútua Terrassa, el doctor Josep Maria Grego.

Grego ha fet a Cugat.cat un balanç positiu del primer any de funcionament d'aquest centre al barri de Can Mates i ha posat com a exemple els 1.310 pacients que atenen de més.

Doctor Josep Maria Grego

Fa un any vam arrencar amb l'equip d'atenció primària i progressivament hem anat incorporant altres especialitats. Hem superat 1.300 usuaris més de la previsió inicial. Per tant el balanç és satisfactori.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



El sostre d'atenció de pacients al CAP Can Mates és de 30.000 persones. El màxim responsable de l'atenció primària a Sant Cugat creu que aquesta xifra no s'assolirà fàcilment perquè la conjuntura econòmica actual fa que els creixements de població siguin més continguts. Amb tot, Grego assegura que, en general, hi ha un augment de la demanda als diferents CAP i ara hi ha nous usuaris que abans no feien ús dels serveis sanitaris públics.

L'entrada en funcionament ara fa un any d'aquest nou centre va obligar a reordenar el mapa assistencial sanitari de la ciutat. Durant els primers mesos, gairebé dos milers de santcugatencs van sol·licitar diferents canvis de CAP. El doctor Grego ha explicat que les peticions, sobretot, es van evidenciar durant els primers sis mesos quan es van haver de redirigir 532 pacients al CAP la Mina i 240 al CAP Valldoreix.

El CAP Can Mates acull en l'actualitat l'especialitat d'Otorinolaringologia i serveis de neurologia, odontologia, salut sexual i la secció infantil-juvenil del Centre de Salut Mental. Ara queda per establir-se el Servei d'Emergències Mèdiques i l'Agència de Salut Pública. El doctor Grego ha avançat que la previsió de CatSalut és obrir els dos serveis després de Pasqua.

El director d'Atenció Primària de Mútua Terrassa ha explicat que una vegada estiguin disponibles aquests nous serveis no es preveu obrir-ne d'altres. En aquest sentit, Mútua Terrassa considera que s'ha d'apostar per la teleassistència, una modalitat que ja s'està treballant per portar a Sant Cugat.

Doctor Josep Maria Grego

Avui en dia les maneres de prestar el servei de l'especialista van evolucionant i el concepte de la consultoria via telemàtica és la línia de futur i la que estem treballant per als santcugatencs.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



El doctor Grego ha afegit que l'assistència telemàtica 'és el futur' i 'per on s'hauran d'orientar els serveis bàsics de l'atenció primària' per evitar les urgències hospitalàries.